Digel Tekstil çalışanları, olumsuz gelişmeler sonucu TEKSİF Sendikası‘na üye olduklarını bileyerek hak arayışlarına başladıklarını ve sürecin 99’uncu gününde kararlılıklarını vurguladılar.
Ege Serbest Bölgesi önünde hak arayışlarını sürdüren sendika üyeleri, İzmir’de Son Dakikaya özel açıklamalarda bulunarak yaşadıkları süreci aktardılar ve taleplerini dile getirdiler.
“Eylemlerden sonuç alamayınca TEKSİF’i davet ettik”
Sendika üyesi Oktay Yıldız, 17 Ocak tarihinde başlayan eylem sürecinin tamamen hak aramak amacıyla yapıldığını belirtti. Firma yönetimine yönelik tepkilerini dile getirebilmek için alkış eylemi gerçekleştirildiğini söyledi.
Oktay Yıldız, “Bir saat süren eylemimiz sonucunda hiçbir yetkili bize açıklama yapmayınca biz de içerideki arkadaşlarımızla bir karar alıp TEKSİF Sendikası’nı fabrikamıza davet ettik” dedi.
Yıldız, “45 dakika gibi kısa bir sürede gerekli çoğunluğu alıp yetki başvurumuzu yaptık. Aynı günün devamında benim de içinde bulunduğum 4 arkadaşım işten haksız bir şekilde 49’uncu madde kapsamında çıkarıldı. 4 Şubat tarihinde 3 arkadaşımız, işverene ‘sendikal hakkımıza saygı duy, bir an önce toplu sözleşme masasına otur’ diyerek metin okudular. 6 Şubat tarihinde o açıklamayı yapan 3 arkadaşımız da 46’ncı madde kapsamında işten çıkarıldılar” diye ekledi.
“Cuma günlerini eylem günü seçtik”
Oktay Yıldız, Cuma günlerinin yürüyüş eylemi günü olarak seçildiğini ve bu eylemlerin barışçıl bir şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.
Yıldız, “Birlikte dışarıdayız ama içerideki çoğunluk bizde. Tüm arkadaşlarımız bilinçlendi. Sürekli toplantılar yapıyoruz ve Cuma günleri 3-4 km’lik bir yol yürüyerek gidiyoruz. Amacımız, mahkeme süreci bitmeden firmamızı toplu sözleşme masasına oturtmak.” dedi.
“Kadın çalışanlara tanınan ek haklar umursanmıyor”
Eski Digel Tekstil çalışanı ve sendika üyesi Rümeysa Kişi, şirket içerisindeki çalışma şartlarından bahsetti. Kişi, Digel Tekstil bünyesinde 420 kişinin çalıştığını ve bu sayının yüzde 85’inin kadın olduğunu ifade etti. Ancak, pozitif ayrımcılığın uygulanmadığını ve çalışanların haklarını elde etmede zorlandıklarını vurguladı.
Kişi, “Hamile kadınlardan bile normal çalışanlardan beklenen performans isteniyor. Hamile kadınlarımız