İzmir’de gerçekleştirilen Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantısı’nda, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, infaz sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda yaptığı konuşmada, ceza hukuku sisteminde “cezasızlık” algısının yaygınlaştığını belirten Can, 1 milyon kişinin ceza infaz sistemi içinde olmasına rağmen bu algının varlığına dikkat çekti. “Mayınlı bir arazide koşuyoruz” ifadesiyle bu durumun ciddiyetine vurgu yaptı.
Toplantı, Ege Üniversitesi’nde düzenlendi ve Ramazan Can, cezaevinden çıkan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ının yeniden suç işlediğine dikkat çekti. Bu yüksek oranın infaz sistemi üzerindeki etkilerini değerlendiren Can, infaz rejimindeki asıl amacın, topluma kazandırmak, ıslah etmek ve iyileştirmek olduğunu aktardı. Ancak suç sonrası yeniden suç işleme oranının Türkiye’de yaklaşık yüzde 45’lere ulaştığını belirtmesi, bu konuda köklü bir değerlendirme yapılmasını zorunlu kıldığını ifade etti.
“Bu dengeyi korumak zorundayız”
Bakan Yardımcısı Can, adalet sisteminin yalnızca bakanlık tarafından değil, aile, toplum ve tüm kurumların katkılarıyla yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Cezasızlık algısı ile topluma kazandırma amacı arasındaki dengeyi sağlamanın önemine dikkati çeken Can, “Bir tarafta cezasızlık algısı, diğer tarafta topluma kazandırma çabası var. Bu dengenin iyi korunması gerekiyor” dedi.
“1 milyon kişi infaz sistemi içinde”
Ramazan Can, toplantıda, Türkiye’de yaklaşık 400 bin kişinin cezaevinde, 600 bin kişinin ise denetimli serbestlik kapsamında olduğunu açıkladı. Bu kişilerin toplumda yeniden yer bulabilmeleri için toplumun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. “İstediğin kadar tut, nereye kadar? Bu kişilerin yeniden topluma kazandırılması şart” diyen Can, bu sürecin zorlayıcı olduğunu, ekonomik zorluklar, psikolojik sorunlar ve toplumsal dışlanmanın etkili faktörler olduğunu ifade etti.
“Şiddete sıfır tolerans”
Cezaevlerindeki şiddet ve işkenceye ‘sıfır tolerans’ ilkesinin benimsendiğini belirten Can, infaz sisteminin temelinde insan haklarına saygının yer aldığını söyledi. “Suçluyu da ‘eşref-i mahlukat’ olarak değerlendiriyor ve insan haklarına uygun şekilde yaklaşıyoruz” diyerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin infaz sistemi konusundaki başarılarına değindi.
8 milyonu aşkın karar infaz edildi
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, denetimli serbestlikle ilgili rakamları paylaştı. 20 yıl içerisinde 8 milyon 300 bin kararın infaz edildiğini belirten Yıldırım, şu anda 448 bin hükümlünün takibinin sürdüğünü, 1 milyon 424 bin hükümlünün kamu yararına çalıştığını, ayrıca 69 bin kişinin elektronik kelepçe ile izlendiğini açıkladı.
“Adaletin dönüm noktası”
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise denetimli serbestlik sisteminin ceza adaletine kazandırılmasının toplumsal barış açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Yeldan, bu sistemi daha ileri taşımak için birlikte çalışmanın önemine dikkat çekti.
İki gün süren etkinlikte, paneller, sunumlar ve bilgi paylaşımlarıyla denetimli serbestlik sisteminin mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejileri masaya yatırıldı.
Kaynak: Haber Merkezi