Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde bilgisayar mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi olan Ali Gaffar Toksoy, Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde yazılım mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Kaan Yavuz ve Kayseri Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bilgisayar mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Furkan Yiğit’in oluşturduğu “Cloud Knights” isimli ekip, “Gebelik ve Sonrası Asistanı Projesi” ile dikkat çekiyor. Proje, yaşamı kolaylaştırma potansiyeli ile ön plana çıkıyor.
Projenin ve ekibin lideri Ali Toksoy, Anadolu Ajansı muhabirine, geliştirdikleri sistem ve kazandıkları ödül hakkında bilgiler aktardı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Huawei Türkiye’nin işbirliğiyle düzenlenen Kodlama Maratonu çerçevesinde kendilerine Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” ile ilgili bir proje üretme görevi verildiğini ifade eden Toksoy, ekip arkadaşları ve kendisinin çevrelerinde zorlu gebelik süreçlerine şahit olmaları nedeniyle bu alanda bir çalışma gerçekleştirme kararı aldıklarını belirtti.
Toksoy, “Yapay zeka teknolojisini kullanarak gebelik ve doğum sonrası yaşanan sorunların daha kolay atlatılmasını sağlayacak bir proje geliştirmeye karar verdik.” şeklinde konuştu.
Projeye dair, çevresindeki kadınlarla görüşmeler yaptıklarını, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlarını incelediklerini, ayrıca gebelik konusundaki çeşitli makaleleri ve araştırmaları okuduklarını sözlerine ekleyen Toksoy, şunları söyledi:
“Kadınların hamilelik süresi boyunca ve doğum sonrasında karşılaşabilecekleri sorunlarla başa çıkabilmeleri için doğru bilgiler sunan bir projeyi hayata geçirdik. Bu proje, gebelik süreci, doğum sonrası dönem ve 1-5 yaş arasındaki çocukların gelişiminde anne ve çocuk sağlığını desteklemek amacıyla yapay zeka esaslı, kişiselleştirilmiş sağlık önerileri sunan bir chatbot geliştirme platformu. Hedefimiz, sağlıklı hamilelik ve çocuk gelişim süreçlerini izleyerek olası sağlık sorunlarını erkenden tespit etmektir.”
İnternet ve mobil uygulama üzerinden erişilebilir olacak
Toksoy, gebe, anne (0-1 yaş), çocuk (1-5 yaş) ve baba bölümünden oluşan asistanın, yatırım alması durumunda hem web üzerinden hem de mobil uygulama olarak hizmet verebileceğini belirtti. Uygulamanın sunacağı imkanlara dikkat çeken Toksoy, sistemi şu şekilde açıkladı:
“Anne adayları, yaş, boy, kilo, şeker, tansiyon ve kalıtsal hastalıklar gibi kişisel bilgilerini uygulamaya girdiklerinde, yaşadıkları sorunların nasıl çözüleceği ile ilgili süratle yanıt alabilecekler. Uygulamayı kullanıma alan baba adayları ise, hamilelik süresince anne adayına nasıl destek olabilecekleri konusunda bilgi sahibi olabilecekler.”
Ücretsiz olarak erişilebilir olacak asistan için TÜBİTAK, sağlık alanında faaliyet gösteren şirketler ve girişimlerle görüşmeler gerçekleştireceklerini ifade eden Toksoy, hamile kadının yaşı, kilosu, sağlık durumu ve diğer kişisel bilgilerine göre asistanı güncelleyerek özel sorular hazırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Toksoy, projelerinin BTK ve Huawei Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilen ve yetenekli yazılımcıların kendilerini geliştirmesine olanak tanıyan “Kodlama Maratonu”nda birincilik elde ederek ödüle layık görüldüğünü ekledi.