1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Çin Taykonotları Uzay İstasyonu’na Ulaştı!

Çin Taykonotları Uzay İstasyonu’na Ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotların bulunduğu Şıncou-20 uzay mekiği, başarılı bir şekilde uzay istasyonunun çekirdek modülüne kenetlendi. Taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie, yaklaşık 6,5 saat süren bir yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşarak mekikten modüle geçmeye hazırlanmaktadır.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Şıncou-20 uzay mekiği, 24 Ekim 2023 tarihinde Long March 2F roketi ile Gobi Çölü’nde bulunan Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatılmıştır. Bu önemli seferin komutanlığını üstlenen Çın Dong, geçmişte birçok uzay görevine katılmış olup, 2016 yılında “Şıncou-11” seferinde Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün geçirmiştir. Ayrıca, 2022 yılında “Şıncou-14” seferinde Tiengong uzay istasyonunda 6 aylık bir görevde bulunmuştur.

Bu seferde yer alan diğer taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise uzay görevine ilk kez katılmaktadır. Çın Congrui, daha önce Çin Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yapmışken, Vang Cie, Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’nde mühendis olarak çalışmıştır. Yeni taykonot ekibi, 30 Ekim 2024’te Şıncou-19 mekiği ile uzay istasyonuna gönderilen ve şu an 6 aydır görev yapan taykonotlar Cay Şücı, Song Lingdong ve Vang Haozı’dan görevi devralacak.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımının engellenmesi sonucunda, dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurma kararı almıştır. Tiengong Uzay İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşmaktadır; ayrıca, uzay teleskobu eklenmesi planlanmaktadır. İstasyon, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu’ndan esinlenerek inşa edilmiştir.

Tiengong Uzay İstasyonu’nun ana bileşeni olan “Tienhı” isimli çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” 24 Temmuz 2022’de, ve ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien” 31 Ekim 2022’de fırlatılmıştır. Bu modüllerin entegre edilmesiyle istasyonun “T” biçimli ana iskeleti tamamlanmış olup, istasyon “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçmiştir.

İstasyona ayrıca “Şü

Çin Taykonotları Uzay İstasyonu’na Ulaştı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!