CHP Emek Büroları, 1 Kasım 2024 tarihinde, İstanbul Planlama Ajansı’nın Florya’daki yerleşkesinde “Emeğin Türkiye’si Buluşmaları: Güvenceli Çalışma ve İnsan Onuruna Yaraşır Ücret Çalıştayı” adıyla önemli bir etkinlik düzenledi. Bu çalıştaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer, Genel Başkan Yardımcıları Gamze Taşcıer, Suat Özçağdaş, Yalçın Karatepe gibi birçok üst düzey partili katılım sağladı. Ayrıca, Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun ve Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu da etkinliğe katılan diğer isimler arasında yer aldı. İstanbul Planlama Ajansı’nın Başkanı Buğra Gökce de çalıştayda yer aldı.
Etkinliğin sonuç bildirgesi Gamze Taşcıer tarafından kamuoyuna duyuruldu. Taşcıer, “Türkiye’de neoliberalizmin etkisiyle emekçi topluluklarının güvencesiz, belirsiz ve geleceksiz çalışma koşullarında günden güne artan sıkıntılar yaşadığını” ifade etti. Sonuç bildirgesinde, “Giderek derinleşen ekonomik kriz, enflasyon ve hayat pahalılığı gibi olumsuzlukların ortadan kaldırılması için köklü dönüşümlere ihtiyaç vardır” ifadesi dikkat çekti. Taşcıer, emeğin toplumsal süreçlerdeki yerinin güçlendirilmesinin yanında emekçilere güvenceli çalışma ve insana yaraşır ücret temin edilmesi gerektiğini vurguladı. Çalıştay katılımcılarının, hedefe ulaşmada ortak bir tutum geliştirdiklerine işaret etti.
Katılımcılar, geçinmeye yetecek bir ücretle güvenceli iş olanağı sağlamanın kamunun temel sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak, kamu istihdamının artırılması ve kamuda taşeron sistemine son verilmesi gibi önemli konular üzerinde birlik sağladılar. Katılımcılar ayrıca kamu girişimciliğinin ve hizmetlerinin yeniden düzenlenmesini ve yaşanan sorunların çözümlerine yönelik yeni politikaları savundular.
“Asgari ücret toplumsal bir haktır”
Çalıştayda vurgulanan bir diğer önemli nokta, iş başında eğitim adı altında çırak, stajyer ve bursiyerlerin kötü koşullarda çalıştırılmasına son verilmesi gerektiğiydi. İstihdam artışı politikalarının, güvenceli iş imkânlarını hedeflemesi gerektiği belirtildi. Küresel krizler sonrası güvencesiz çalışmanın yaygınlaşmasının önlenmesi, özellikle kadınların ve gençlerin güvenceli çalışma biçimleriyle işgücüne katılımlarının sağlanması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, asgari ücretin yalnızca bir pazarlık konusu olmaktan çıkıp toplumsal bir hak olarak tanınması gerektiği vurgulandı. Asgari ücret belirlenirken işçilerin insanca yaşayabileceği bir gelir düzeyine ulaşmalarının ön plana alınması önerildi.
“Bütçede sosyal harcamalar artırılmalıdır”
Çalıştayın sonuç bildirgesinde ayrıca, bütçede sosyal harcamaların artırılması gerektiğine, vergi sisteminde adalet sağlanmasının ve nitelikli bakım hizmetleri için kamusal yatırımların artırılmasının üzerinde duruldu. Çalışma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi sosyal güvenlik haklarının toplumun temel dinamikleri olduğu, güvenli bir toplumsal yaşamın bu hakların tesis