Baykar Teknoloji, öz kaynaklarıyla geliştirdiği milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın test süreçlerinin planlandığı gibi devam ettiğini duyurdu. Son olarak, uçak 14 Kasım 2022 tarihinde üretim hattından çıkan TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipi ile Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde, AB Kalkışlı Manevra Sistem Tanımlama Testi’ni de başarıyla tamamladı.
Art yakıcı (afterburner) motorunu açarak havalanan Bayraktar KIZILELMA, test uçuşunda hem sistem tanımlama faaliyetlerini hem de keskin manevraları başarıyla yerine getirdi. Geliştirme süreci içinde, ilk prototiplerden elde edilen deneyimler ışığında üretim prototipinde bir dizi önemli değişiklik yapıldı. Yapısal iyileştirmelerin yanı sıra aviyonik mimarisinde de geliştirmeler gerçekleştirildi. Bu bağlamda, art yakıcılı motor alternatifinin entegrasyonu başarıyla tamamlandı ve uçuş gerçekleştirilmiş oldu.
Yeni güçlü motoru sayesinde ses hızına yaklaşabilen Bayraktar KIZILELMA, aerodinamik iyileştirmeler ile yüksek hızlarda daha iyi manevra yeteneğine sahip olabilecek. Ayrıca, sahip olduğu AESA radarı sayesinde yüksek durum farkındalığı elde ederek, en zorlu görevleri icra edebilme kapasitesine de sahip olduğu ifade ediliyor.
Dünya havacılık tarihinde ilk olan uçuşlara imza atıldı
Baykar, Bayraktar KIZILELMA projesine 2021 yılının başında başladı. Ardından, 14 Kasım 2022 tarihinde üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada gerçekleştirilen yer testlerini hızlı bir biçimde tamamlayan uçak, ilk uçuşunu ise 14 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirdi. KIZILELMA, sadece bir yıl içerisinde gökyüzü ile buluşarak rekor bir süreye imza attı.
Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023 döneminde dünya havacılık tarihinde çeşitli ilklere imza attı. Bayraktar AKINCI TİHA ile formasyon uçuşları gerçekleştiren uçak, 1 Mayıs 2023 tarihinde F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları ile İstanbul semalarında filo konseptiyle kol uçuşu icra etti. Bu uçuş, dünya havacılık tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olup, gelecekteki hava muharebelerine de yön verecek nitelikte.
Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm projelerini öz kaynakları ile geliştirdi ve bu süreçte elde ettiği gelirinin yüzde 83’ünü ihracattan sağladı. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren 10 firma arasında yer aldı. Baykar, dünya insansız hava aracı ihracat pazarının en büyük firması olarak tanınıyor ve 2024 yılında da başarılarına devam ederek gelirinin yüzde 90’ını ihracattan elde etmeyi planlıyor.
Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri konumunda yer aldı. 2023 yılında sektör ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, 2024’te de toplam savunma ve havacılık sektörünün ihracatının dörtte birini yaparak Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı.
Dünyanın en büyük insansız hava aracı üreticisi unvanına sahip Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için