Bayraklı ilçesi, Türkiye’nin İzmir şehrinde bulunan Alpaslan, Cengizhan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yürütülen imar planı çalışmaları, 2022 yılında mahkeme tarafından verilen red kararının ardından yeniden gözden geçirildi. Bu imar planı, yaklaşık 60 hektarlık bir alanı kapsayarak, burada yaşayan binlerce vatandaşın yaşamını doğrudan etkilemekte.
Yeniden revize edilen 1/5000 ölçekli nazım imar planı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Bu aşamada, itiraz süreci işletilecek ve plan, 1 ay boyunca askıda kalacak. Eğer bu süre zarfında herhangi bir itiraz gelmezse, yeni revizyon imar planı kesinleşecek ve yürürlüğe girecek. Bu durum, bölgedeki inşaat ve yapılaşma süreçlerini etkilemesi açısından büyük bir önem arz ediyor.
Başkan Önal: İmkanlarımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, yaptığı açıklamalarda, İzmir’in bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, depreme dayanıklı yapılar için herkesin önemli sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Bayraklı’nın zemin yapısının riskli olduğunu belirten Önal, dönüşümün gerçekleşememesinin sebeplerinden birinin, mahkemelerin yüzde 5 inşaat artışı sağladıkları alanlara karşı çıkması olduğunu ifade etti. Mahkemelerin, “Donatısı karşılanmayan hiçbir yerde artış yapılamaz” şeklindeki kararlarının dönüşüm sürecinde önemli engeller yarattığını dile getirdi.
Böyle bir durumda, inşaat artışı olmadan vatandaşların evlerini nasıl dönüştürebileceğinin sorusunu gündeme getiren Önal, mevcut imar planlarının 2 katlı binalar öngördüğünü, ancak bazı bölgelerde 4-5 katlı yapılar inşa edildiğini aktardı. İmar barışından yararlanarak yapılarını değiştiren kişilerin, yeni imar planıyla birlikte yine de dönüşüm sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekti. 100 metrekarelik bir konutun maliyetinin 2 milyon lira olduğunu ve bu miktarı kredi ile ödemeye çalışanların, aylık 60 bin lira gibi bir tutar ile karşılaşmasının oldukça zor bir durum olduğunu ifade etti.
Başkan Önal, istinaf sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, mahkemenin iptal gerekçelerini çözmek için planlama çalışmaları başlattıklarını ve ilerleme kaydettiklerini belirtti. Yeni planlama çerçevesinde, 26 uygulama alanını 31’e çıkararak, her birinin bağımsız dönüşüm alanları oluşturduğunu ifade etti. Bayraklı’da yaşamanın bir tercih değil, zorunluluk olduğunun farkında olduklarını belirten Önal, bu durumu iyileştirmek adına yetki ve imkanları ölçüsünde ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Kaynak: Haber Merkezi