Resmi Kyodo ajansının haberine göre, 40’lı yaşlarda olan ve ciddi kalp yetmezliği bulunan Avustralyalı bir hasta, Kasım 2024’te Sidney’deki bir hastanede titanyum yapay kalp takılması için 6 saatlik bir operasyon geçirdi. Bu hasta, titanyum kalple tam 105 gün boyunca yaşamını sürdürdü. Bu süre, cihazın bir hasta vücudunda bulunduğu en uzun süre olarak kayıtlara geçti.
Şubat ayının başlarında, titanyum yapay kalple hastaneden taburcu edilen bu hasta, aynı zamanda “dünyada ilk” olma unvanını taşıyor. Hastaya, bir donörden kalp nakli yapıldığı ve daha sonra iyileştiği bildirildi. Hastanenin kardiyoloğu Dr. Chris Hayward, bu cihazın kalp yetmezliği tedavisinde devrim niteliğindeki değişiklikler yaratacağını vurguladı. Kendisi, “Gelecek 10 yıl içinde donör kalbi bulunmayan hastalar için yapay kalbin alternatif bir çözüm olacağını göreceğiz” şeklinde ifadelerde bulundu.
Japon Uzmanlardan “MagLev” Desteği Aldılar
Biyomedikal cihaz üretiminde faaliyet gösteren ABD-Avustralya merkezli BiVacor şirketinin kurucusu Dr. Daniel Timms, bu titanyum kalbin Ar-Ge sürecinde Japonya’da “MagLev” teknolojisi uzmanlarıyla iş birliği yaptıklarını belirtti. Japonya’daki uzmanların, MagLev sisteminin prensiplerinin öğretilmesinde yardımcı olduklarını ifade eden Timms, “Japonların MagLev konusundaki uzmanlıkları, BiVacor’un cihazında mevcut MagLev konfigürasyonuna ulaşmasını sağladı” dedi. Titanyum yapay kalbin geliştirilmesi projesinde, İbaraki Üniversitesinden Masuzawa Toru ile Gunma Üniversitesinden Kurita Nobuyuki’nin 2001 yılından beri aktif olarak yer aldığı da kaydedildi.
Daha Az Hareketli Parçaya Sahip
Bu yeni nesil yapay kalp, kanı vücuda ve akciğerlere pompalamak için manyetik olarak havalandırılan bir rotor kullanıyor. Bu teknolojinin temeli ise Japonya’da geliştirilmekte olan “MagLev” trenlerine dayanmaktadır. Diğer yapay kalplere kıyasla daha az hareketli parçaya sahip olan titanyum kalbin, 10 yıl ya da daha uzun süre, mevcut cihazlardan daha dayanıklı olabileceği öngörülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kardiyovasküler hastalıklar dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin ölümüne neden olarak, ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alıyor. Bu çarpıcı rakamlar, kalp sağlığının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yeni geliştirilen titanyum yapay kalp, yalnızca hastaların yaşam kalitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte daha fazla hastanın kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunacaktır.