SBS News’un haberine göre, Avustralya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin dış yardımları durdurma kararı üzerine Pasifik ve Güneydoğu Asya ülkelerine yöneldi. Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, “Avustralya’nın çıkarlarının tehlikede olduğu bölgelere” daha fazla dış yardım göndereceklerini açıkladı. Bu kapsamda Avustralya, ilk aşamada ekonomi, sağlık, insani yardım ve iklim kriziyle mücadeleye destek için Pasifik ve Güneydoğu Asya ülkelerine toplamda 119 milyon dolarlık bir dış yardım yapmayı planlıyor.
Avustralya’nın 2025-2026 dönemindeki dış kalkınma yardımlarının, bir önceki mali yıla göre 136 milyon dolarlık bir artışla 5,1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu artış, Avustralya’nın bölgedeki stratejik etkisini güçlendirmek ve uluslararası yardımlar yoluyla diplomatik ilişkilerini pekiştirmek amacıyla gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Avustralya hükümeti, bu adımın yalnızca yardım gönderme amacı taşımadığını, aynı zamanda bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik bir müdahale olduğunu belirtiyor.
USAID ile ilgili tartışmalar
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak 2017’de başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik bir kararname imzalamıştı. İlgili kararnamede, ABD’nin dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği belirtildi. Ayrıca, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirileceği 90 günlük bir inceleme süresi başlatıldığı ifade ediliyordu. Bu durum, uluslararası yardım politikaları üzerinde ciddi bir belirsizlik yaratmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak 2017 tarihinde Bakanlık ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu deklare etti. Bu açıklama, dünyanın dört bir yanında yardım alan ülkelerde büyük bir endişe yarattı. Ayrıca, ABD hükümetinin Hükümet Verimliliği Departmanı’nın (DOGE) başındaki Elon Musk, USAID yöneticileri ile yaşadığı sorunlar yüzünden çalışanların “idari izne çıkarıldığını” duyurdu. Bu süreçte, ajansın sosyal medya hesaplarının kapatılması da dikkat çekti.
Sonrasında, Washington Bölge Mahkemesi yargıcı Amir Ali, Trump yönetiminin, USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardım programlarına yönelik fonların geçici olarak yeniden başlatılması gerektiğine karar verdi. Bu karar, yardım programlarının devamlılığını sağlamak açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Ancak, bu tür belirsizliklerin ve soruların artması, ABD’nin uluslararası yardım politikalarının geleceği konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi.