Tarımda Dijitalleşmenin Önemi ve YASUN Takımı’nın Çalışmaları
Tarım sektöründe dijitalleşme her geçen gün daha da önemli hale gelirken, yeni teknolojilere olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu bağlamda, Ankara Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından kurulan YASUN Takımı, yaptığı AR-GE çalışmalarıyla tarımda dijitalleşmeye büyük katkıda bulunmaktadır.
YASUN Takımı, geliştirdiği insansız otonom tarım robotu “Bögü” ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu robot, görüntü işleme teknolojisi sayesinde yabancı otlarla kültür bitkilerini ayırt edebilmekte ve tarlada yalnızca yabancı otlara ilaç püskürtme işlemi gerçekleştirebilmektedir. Böylece, bitkilere ve toprağa zarar verilmeden tarım arazileri korunmakta ve ilaç maliyetleri de azaltılmaktadır.
Dijitalleşmeyi Sektöre Yansıtıyoruz
Ankara Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, yaptığı açıklamada tarım alanında hızlı gelişmelerin yaşandığını ve akıllı tarım kavramının önemine vurgu yaptı. Akıllı tarımda sensörlerin, coğrafi bilgi sistemlerinin ve iklimin birlikte yönetmek gerektiğini dile getirerek, “Türkiye su fakiri bir ülke. Suyun akılcı kullanılması lazım. Tohumun, gübrenin, ilacın atılması da değişken miktarlarda uygulanması gereken bir şey. Bu da teknoloji gelişimini zorunlu kılıyor.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Çolak, pancar ve havuç hasadı, ekim ve toprak işlemeden otomasyona geçişte önemli makine geliştirdiklerini ve otonom makinelerle sera ve tarla robotlarının bu teknolojilere eklendiğini belirtti. Ayrıca, görüntü işleme tekniklerinin, veri yönetimi ile bulut sistemlerinin, yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme sistemlerinin tarım süreçlerinde kullanılarak hasat zamanı, rekolte ve hastalık tanımlama gibi işlemlerin elektronik gözlerle yapılmaya başlandığını da ekledi.
Bögü Robotu Seri Üretime Geçecek
YASUN Takımı, 2022 yılında TEKNOFEST’e katıldıklarını ve bu deneyimin kendilerini geliştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Çolak, “Bögü makinesi, tarla koşullarında bitkilerle yabancı otları ayırt ederek yalnızca yabancı otları ilaçlayan bir sistem olarak yarı otonom olarak geliştirildi.” şeklinde konuştu. TürkTraktör şirketinin, projede yer alan beş mezunu istihdam ederek bir AR-GE birimi kurduğunu ve bu süreçle Bögü’nün tarla robotuna dönüştüğü bilgisini verdi. Çolak, firma markasıyla iki yıl içinde seri üretime geçeceğini belirtti.
Aynı zamanda hayvancılıkta da yem sağım ve buzağı besleme robotları gibi çeşitli teknolojilerin devreye alındığını anlatan Çolak, meyve ağaçlarındaki tozlaşma sorununa karşı dronlarla tozlama yaptıklarını ifade ederek, dron teknolojisinin dijitalleşmenin önemli bir parças