Medya şirketi Elaqat tarafından yayımlanan bir bültene göre, Suudi Arabistan’ın tarihi Cidde kentinde düzenlenen 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı, penisilinin keşfinden sonra ortaya çıkan Antimikrobiyal Direnç (AMR) konusuna dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bu etkinlik, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Tek Sağlık” programını destekleyen konuları da gündeme getiriyor.
Tek Sağlık programı, insan sağlığı, hayvan sağlığı, tarım ve çevre gibi alanlardaki eylemleri yönlendirerek, ölümcül dirence karşı koruma sağlamayı ve hayati antimikrobiyallerin kullanımını sürdürmeyi hedefliyor. Bu yaklaşım, krizlere entegre bir biçimde yanıt verebilmek için geliştirilmiştir.
14 Kasım’da başlayan konferans, 16 Kasım 2023 tarihinde sona erecek. Bu yıl, tarihi boyunca en fazla katılımcıya ev sahipliği yapan etkinlikte, katılımcı ülkeler enfeksiyonları önleme, ulusal AMR eylem planlarını uygulama, antibiyotiklere eşit erişim sağlama ve giderek artan zorluklarla başa çıkma konularındaki önemi vurguluyor.
Konferans sonunda kabul edilen “Deklarasyondan Uygulamaya” başlıklı Cidde Deklarasyonu, AMR ile mücadele etmek üzere birçok taahhüt içeren global bir bilim panelinin kurulmasını, AMR araştırma ve geliştirmelerini destekleyici “Biyoteknoloji Köprüsü”nün oluşturulmasını ve toplum bilincini artırmak için öğrenme merkezinin geliştirilmesini öngörmektedir.
Bazı hedefler, BM Genel Kurulu tarafından belirlenen “AMR’ye İlişkin Siyasi Deklarasyonu” kapsamındadır. Bu hedefler arasında, 2030 yılına kadar bakteriyel AMR’den kaynaklanan ölümlerde %10’luk bir azalma da yer alıyor. Bu, AMR tehdidine karşı küresel mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd Abdurrahman el-Celacel, AMR konusundaki farkındalığı arttırarak, “AMR küresel halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için herkesle iş birliği yapmayı dört gözle bekliyoruz. Sağlık, güvenlik, çevre ve ekonomik kalkınmanın sağlanması adına mevcut ortaklıkları artırmalı ve yeni ittifaklar kurmalıyız.” ifadelerini kullandı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ulusal ve uluslararası platformlarda sürdürülebilir finansmanın artırılması, antimikrobiyallere eşit erişimin sağlanması ve bu alandaki yeniliğin ilerletilmesi gibi üç temel önceliği vurguladı. Ayrıca, hayvanlarda antimikrobiyal kullanımı %30 oranında azaltıldığında, 2050 yılı itibarıyla küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 14 milyar dolar artabileceğini belirtti.
Ghebreyesus, bu tür ilaçların korunması ve artan AMR sorunuyla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için güçlü bir uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu ifade etti. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhy de Suudi Arabistan’ın bu önemli konferansa ev sahipliği yapmasının ve liderlik girişimlerinin önemini vurguladı. Balkhy, Suudi Arabistan’ın AMR’yi ele almak için dünya sahnesinde adım atmasının, direnci yavaşlatmak ve durdurmak için gereken işbirliği ruhunu gösterdiğini dile getirdi.