Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökmen Zararsız, Alzheimer, Parkinson ve benzeri nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için dünya genelinde pek çok klinik araştırma yapıldığını ifade etti. Parkinson hastalığı için bazı tedavi yöntemlerinin mevcut olduğuna dikkat çekerken, Alzheimer tedavisinde ilaç çalışmalarının henüz temel araştırma aşamasında olduğunu ve bu alandaki çalışmaların devam ettiğini belirtti.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Zararsız, Avrupa’da bu hastalıklarla ilgili olarak “JPND” (Joint Programme on Neurodegenerative Disease Research) adında ortak bir araştırma inisiyatifinin bulunduğunu vurguladı. Bu inisiyatifin, her yıl belirli temalarla çağrıya çıktığını ve bu temalar doğrultusunda araştırma projelerine fon sağladığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının erken evrelerinin anlaşılması ve teşhisi üzerine bir çağrı oluşturulmuş olup, bu kapsamda toplam 18 milyon avro bütçe ayrılmıştır. Avrupa genelinde pek çok proje başvurusunda bulunmuşken, bunlardan yalnızca 10 konsorsiyum finansman almayı başarmıştır. Zararsız’ın lider olduğu konsorsiyum bu 10 projeden biri olarak büyük bir gurur kaynağı olmuştur.
Fotoğraf: Esma Küçükşahin/AA
“Belirlenen problemlere çözüm bulmaya çalışacağız”
Üç yıl sürecek projede Almanya’daki Nörodejeneratif Araştırma Merkezi’nin koordinatörlük yapacağını belirten Zararsız, araştırmaya ERÜ dışında Fransa’daki Pasteur Enstitüsü, Imagine Enstitüsü ve Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nin de katıldığını bildirdi. Proje kapsamında, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların erken evrelerinde meydana gelen hücresel değişikliklerin belirlenmesi ve hastalıkların ilerleyişinin öngörülmesine yönelik kapsamlı verilerin elde edilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle, bu hastalıkların seyrine ve yeni tedavi mekanizmalarına dair önemli bulgular elde edilmesi amaçlanmaktadır. Tüm bu genetik verilerin ERÜ’ye geleceği ve üniversitede analiz edileceği de ifade edilmiştir.
Çeşitli ülkelerden gelecek veriler ERÜ’deki sunucuda işlenecek
Zararsız, elde edilen yeni nesil genetik verilerin oldukça büyük boyutlara ulaşacağını ve bunları standart bilgisayarlarla analiz etmenin mümkün olmayacağını açıkladı. Diğer konsorsiyum üyelerinin tüm