1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Almanya İşten Çıkarma Dalgasıyla Çalkalanıyor!

Almanya İşten Çıkarma Dalgasıyla Çalkalanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman şirketleri, azalan karlarını işten çıkarmalar yoluyla istikrara kavuşturmaya çalışırken, bu duruma yönelik gelen “işten çıkarma” ve “yeni alımlara ara verme” haberleri, toplumda endişe yaratıyor. Kovid-19 sonrasında yaşanan ekonomik zorluklar, artan maliyetler ve düşen karlılıklar, birçok büyük şirketin istihdam azaltımına gitmesine sebep oldu. Bu süreçte öne çıkan şirketler arasında Volkswagen, Thyssenkrupp, DHL, Commerzbank, Deutsche Bank, Audi, Deutsche Bahn ve Siemens gibi önemli isimler bulunuyor.

Almanya, üretim sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle ekonomik olarak kırılgan bir durumda. Yapısal sorunlar, özellikle maliyetlerin artması ve dış talepteki düşüş gibi faktörler, ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bir zamanlar “ucuz enerji ve ara malı ithal et, yüksek kaliteyle ihraç et” prensibi üzerinden yürütülen iş modeli, artık yeterli gelmiyor. Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak, sert makroekonomik rüzgarlara karşı koymaya çalışsa da, ekonomik büyümenin zayıf kalması bekleniyor.

Otomotiv Sektöründe İstihdam Kaybı

Köln Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün (IW Köln) verilerine göre, Alman şirketlerinin yalnızca yüzde 17’si bu yıl daha fazla çalışan almayı planlıyor. Diğer yandan, yüzde 38’lik bir kesim istihdamı azaltma ihtimalini değerlendiriyor. Sanayi şirketlerinde ise durum daha da kötü; yüzde 44, istihdamı azaltmayı düşünürken, sadece yüzde 14 yeni eleman almayı planlıyor. Ayrıca, Prognos Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, otomotiv sektöründe 2035 yılına kadar 140 bin iş kaybı bekleniyor, bunun yanı sıra 2019-2023 yılları arasında 46 bin iş kaybı gerçekleşti.

Son birkaç ay içinde çeşitli sektörlerdeki işten çıkarma kararları artmaya devam ediyor. Örneğin, Siemens, otomasyon alanında 2027’ye kadar 6 binden fazla personeli işten çıkarma kararı aldı. Ayrıca, otomotiv sektöründeki büyük firmaların işten çıkarmaları giderek yaygınlaşıyor.

Son Altı Ayda Alınan Kararlar

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yana işten çıkarma kararı alan büyük şirketler arasında Audi, Volkswagen, ThyssenKrupp ve Daimler gibi isimler dikkat çekiyor. Audi, 17 Mart 2023’te 2029 yılına kadar Almanya’da 7 bin 500 kişinin işine son verileceğini açıkladı. Ana şirketi Volkswagen ise Aralık 2024 itibarıyla 35 bin kişinin işten çıkarılmasını öngören bir maliyet düşürme programı başlattı.

Volkswagen’in diğer lüks markası Porsche, ayrıca 3 bin 900 kişilik bir işten çıkarma planını duyurdu. ThyssenKrupp, çelik birimi kapsamında 2030’a kadar 5 bin kişinin işten çıkacağının bilgisini verdi. Ayrıca, Schaeffler ve Continental gibi diğer otomotiv tedarikçileri de istihdamını azaltmayı hedefliyor. 2026 yılına kadar, Continental, araştırma ve geliştirme alanında 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank, 2028 yılına kadar 3 bin 900 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Spor giyim markası Puma da maliyet azaltma amacıyla 500 kişiyi işten çıkarma kararını açıkladı. BioNTech, 2027’ye kadar 950 ila 1350 tam zamanlı pozisyonda kesinti yapmayı planlıyor. Deutsche Post’un iştiraki DHL ise karlarındaki düşüş nedeniyle 2023 yılı için Almanya’da yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkarmayı amaçlıyor.

Sonuç olarak, Almanya’daki büyük şirketlerin işten çıkarma eğilimleri, ekonomik zorluklar ve pazar koşullarındaki belirsizlikler nedeniyle artmaya devam ediyor. Almanya’nın gelecek

Almanya İşten Çıkarma Dalgasıyla Çalkalanıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!