Alkol Tüketiminin Tehlikeleri Üzerine Prof. Dr. Değim’in Açıklamaları
Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Değim, alkol tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, alkolün alışkanlık yaratma potansiyeline sahip olduğunu ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Değim, merdiven altı mekanlarda yasal izinlerden yoksun olarak üretilen alkollü içeceklerin sağlığı tehdit ettiğini vurguladı. Alkolün üç ana çeşidi bulunduğunu ifade eden Değim, bunlardan ikisinin saf su ve alkolden oluştuğunu, üçüncüsünün ise genellikle endüstriyel alanda kullanılan teknik alkol olduğunu söyledi. Teknik alkolün içeriğinde bulunan metanol gibi zararlı maddelerin, körlüğe yol açabilen moleküller taşıdığını açıkladı.
Alkol Evde Yapılmamalıdır
Alkollü içkilerin evde yapılabilecek içecek türlerinden olmadığını vurgulayan Değim, “Kesinlikle evde yapılan alkol tüketilmemeli” dedi. İnsanların tüketebileceği her türlü içecek ve besinin belirli koşullarda, güvenilir yerlerde üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Örneğin, maden suyu gibi basit bir içeceğin bile üretiminin belirli standartlara uygun olması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Değim, alkolün merdiven altı üretiminin ekstra tehlikeleri bünyesinde barındırdığını dile getirdi.
Toksik Seviyeye Geçiş ve Tehlikeleri
Alkolü, “vücudun istemediği yabancı madde” olarak tanımlayan Değim, alkol tüketiminin nasıl ölümcül sonuçlar doğurabileceğini açıkladı. Bir bardak içki içmenin çok fazla zarar vermediğini, ancak iki bardak içildiğinde etkilerin belirginleştiğini, 2,5 bardak içildiğinde ise komaya girilebileceğini belirtti. Çünkü, alkolün vücut tarafından yok edilmesinde kullanılan enzimlerin, belirli bir kapasiteye sahip olduğunu ve belli bir miktarın üzerinde alkol alındığında bu enzimlerin alkolü yok edemediğini belirtti. Bu durumun, toksik seviyelere ulaşılmasına neden olduğunu vurguladı.
Alkol bağımlılığı yönündeki genel düşüncelerin yanlış olduğunu ifade eden Değim, küçük miktarlarda alkol tüketiminin bile bağımlılığı tetikleyebileceğini belirtti. Bu gibi ürünlerin tüketilmesinin kesinlikle önlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yasa dışı yollarla üretilmiş, markası ve üretim yerleri belirli olmayan alkollü içeceklerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Uzmanlar Tarafından Üretilmelidir
Prof. Dr. Değim, alkollü içeceklerin uzmanlar tarafından özel formüllerle üretildiğini belirtti. Bu içeceklerin sadece su ve alkolden ibaret olmadığını, aynı zamanda başka maddelerin de bulunduğunu aktardı. Evde alkol üretmenin, birbiriyle geçimsiz olan maddelerin kullanımıyla ekstra tehlikeler yaratma ihtimali taşıdığını ifade etti. Karışımın toksik içerikler oluşturabilme riskinin yüksek olduğunu belirten Değim, alkollü içeceklerin üretimi konusunda gıda mühendislerinin, eczacıların ve doktorların önemli rol oynadığını belirtti.