Lisans mezunu olan Akın, ailesinin 4 kuşaktır sürdürdüğü arıcılığa duyduğu ilgi sonucunda geçen yıl, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına başvurdu. Başvurusu onaylanan Akın, ayrıca arı yetiştiriciliği eğitimine de katılarak sertifikasını aldı. Bu eğitim sürecinin ardından kendisine, 400 adet polen tuzaklı boş kovan ve çeşitli makine ekipmanları da sağlandı.
Arıcılık hayatına Pervari’nin 2047 rakımlı Çemikare Yaylası’nda başlayan Akın, bu sayede organik bal üretimi yaparak aile mesleğini sürdürmektedir. Akın, devletten aldığı destekle ata mesleği olan arıcılığı hayata geçirme mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Babası ve ağabeyi ile birlikte organik bal üretimi gerçekleştiren Akın, “Üniversiteden mezun olduktan sonra dördüncü kuşaktan gelen aile mesleğimiz arıcılığa yöneldim. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını duydum ve hibe destek için başvurdum. Projemin bütçesi 1 milyon 122 bin lira olduğu için devletin verdiği yüzde 50 hibe desteğiyle işe başladım” kapsamında açıklamalarda bulundu.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
“Bu işi aşkla yapıyoruz”
Akın, kovanlarını yaz aylarında Çemikare Yaylası’na, kış aylarında ise Siirt merkezdeki Kezer bölgesine taşıdıklarını anlattı. Akın, bölgenin zengin florasının organik bal üretimi için oldukça elverişli olduğunu vurguladı. Devletten aldığı destekle bu işe atılmanın mutluluğunu yaşadığını ve herkesin devlet desteklerinden faydalanmaları konusunda tavsiyelerde bulunduğunu belirtti. “Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Bu teşvik programlarının devam etmesini istiyoruz” diyerek duyduğu minnettarlığı ifade etti.
Akın, organik bal ve arı ürünlerine olan talep nedeniyle kendi markalarıyla üretim yapmayı hedeflediğini açıkladı. “Hedefim 400 kovanı 800 kovana çıkartmak” diyerek büyüme hedefini de dile getirdi. Akın’ın ağabeyi Devran Akın da, 30 yıldır babalarıyla beraber arıcılık yaptıklarını ve bu geleneksel mesleği devam ettirdikleri için mutlu olduklarını belirtti.
“Dünyaya açılmayı hedefliyoruz”
Devran Akın, ailecek bu işi yapmanın kendilerine heyecan verdiğini ve Pervari balına İstanbul, İzmir ve Ankara ile Avrupa’dan yoğun talep olduğunu ifade etti. “Türkiye’nin dört bir yanına bal göndermekteyiz. Destek alabilirsek arı sütü, polen, propolis ve arı zehri üretimini de hedefliyoruz. Kardeşim Ahmet ile bu mesle