1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Akciğer Nakliyle Hayata Dönen Genç Umut Dağıtıyor

Akciğer Nakliyle Hayata Dönen Genç Umut Dağıtıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Henüz 11 yaşındayken “pulmoner hipertansiyon” tanısı alan Hasan Koç‘un sağlık durumu yıllar içinde kötüleşti. Nefes almakta zorlanan ve solunum cihazına bağımlı hale gelen Koç, bir süredir evinden dışarı çıkamaz duruma gelmişti. Doktorları, Koç’un hayatını kurtarmak için akciğer nakli bekleme listesine alınmasına karar verdi.

Koç, 4 yıl boyunca uygun akciğerin bulunması umuduyla listede bekledi. Sonunda, Bilkent Şehir Hastanesi‘nden sabahın ilk saatlerinde gelen telefonla hayata yeniden tutundu. Beyin ölümü gerçekleşen bir bağışçıdan alınan akciğerin, 18 saat süren zorlu bir operasyonla nakledilmesi gerçekleştirildi ve Koç, solunum cihazından kurtularak sağlıklı bir şekilde nefes almaya başladı.

Akciğer Yüksek Tansiyonu

“Türkiye’de akciğer nakilleri yalnızca iki merkezde yapılıyor”

Akciğer nakli operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Erdal Yekeler, Türkiye’de akciğer nakillerinin yalnızca iki merkezde yapılabildiğine dikkat çekti. Yekeler, “Türkiye’de akciğer nakilleri sadece kadavradan yapılabiliyor. Bu da işin zorluğundan kaynaklanıyor,” diye belirtti. Bilkent Şehir Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana akciğer nakillerini gerçekleştirdiğini vurguladı.

Hasan Koç’un ilk şikayetlerinin yaklaşık 10 yıl önce başladığını anlatan Yekeler, bu nadir hastalığın genç adamın yaşam kalitesini her geçen yıl düşürdüğünü ekledi. “Artık oksijen cihazına bağımlı hale geldi, evinden çıkamaz durumdaydı. 4 yıl önce akciğer nakli bekleme listesine aldık,” dedi.

“Oksijen cihazından kurtuldu, artık arkadaşlarıyla geziyor”

Hasan’ın 4 yıl süren nakil bekleme sürecinin sonuna gelindiğinde, uygun bir organ bulundu. Çift taraflı akciğer nakli yapıldı ve 18 saat süren ameliyatın ardından Koç, yoğun bakım sürecine alındı. Yekeler, “Hasan artık oksijen cihazından kurtuldu, daha önce mutfaktan dahi su alamayan biri şimdi kendi arabasını kullanıyor ve arkadaşlarıyla vakit geçiriyor,” diye ifade etti.

Yekeler, Koç’un durumunu değerlendirirken, “Hasan, akciğer nakli gereken en ağır hasta grubuna mensuptu. Türkiye’de pulmoner hipertansiyon kaynaklı akciğer nakli yapılan toplam hasta sayısı sadece 3. Bu nedenle, Hasan’a böyle bir ameliyat yapabilmek ve başarıyla taburcu edebilmek büyük bir mutluluk,” dedi.

Bir kişi organ bağışıyla 8 hastaya “hayat” verebiliyor

Türkiye’de organ bağışı oranlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Yekeler, “Beyin ölümü gerçekleşen bir kişi 8 hastaya organ bağışı ile hayat verebiliyor. Lütfen organlarımızı bağışlayalım. Organlarımızın toprağa gitmesi yerine başka hastalara yaşam vermesi için bağış yapmalıyız,” diyerek organ bağışının önemini vurguladı. Hasan’ın bu süreçte yeniden hayata dönmesinin de güzel bir örnek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yekeler, Türkiye’nin organ naklinde dünya genelinde 6. sırada yer aldığını ve şu an 200 hastanın akciğer nakli beklediğini belirtti.

Hasan Koç

Akciğer Nakliyle Hayata Dönen Genç Umut Dağıtıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!