Sağlık alanında önemli yenilikler getiren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 1 Kasım’da uygulamaya girmiştir. Bu yeni sistemin detaylı bir planlamayla hazırlandığını ifade eden Aile Hekimliği Genel Müdürü Şuayıp Birinci, sistemin revize edilmesinde yaş gruplarının sağlık sistemine başvuru sayıları, kronik hastalık yükleri gibi pek çok parametrenin dikkate alındığını belirtmiştir. Yeni sistemin temel hedefinin, aile hekimlerinin üzerindeki yükü azaltmak ve hastalara ayrılan süreyi artırmak olduğu dile getirilmiştir. Bu bağlamda, koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, kronik hastalıkların taranması ve hastalıkların yakın takip edilmesi amaçlanmaktadır.
Aile hekimliğinde yeni bir teşvik mekanizması oluşturulmuş ve aile hekimlerinin önceki dönemde 14 bin 800 liralık teşvik ödemesi, tavanı 3 katına çıkacak şekilde artırılmıştır. Yapılan düzenlemeyle birlikte teşviklerde yüzde 200 artış sağlanmış ve ek teşvikler belirlenmiştir.
En Önemli Teşvikler Muayene ve Kronik Hastalık Taramaları
Birinci, aile hekimlerinin daha önce kayıtlara göre 75’in üzerinde hastaya bakmaları durumunda 14 bin 800 lirayı tam olarak alabildiğini hatırlatmıştır. Yeni teşvik sisteminde ise muayene, kronik hastalık tarama, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine başvuru, akıllı ilaç politikalarına uyum ve hasta memnuniyeti olmak üzere beş ayrı başlık altında teşviklerin verileceği belirtilmiştir. Eski sistemde 14 bin 800 lirayla sınırlı olan muayene teşvikinin yeni sistemle 15 bin 600 liraya çıkarıldığı vurgulanmıştır.
Kronik hastalık taramalarının bir diğer mühim teşvik kalemi olduğunu belirten Birinci, bu taramaların erken teşhis ve tedavi açısından kritik önem arz ettiğini ifade etmiştir. Örneğin meme kanserinin taramalar sayesinde erken dönemde tespit edilmesi mümkün olmaktadır. Yeni sistemde kronik hastalık taramaları, yüzde 70 başarı oranıyla gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Aile hekimleri, kayıtlardaki nüfusun ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine başvurusunda azalma yaşandığında da ekstra teşvik alacaklardır. Böylelikle, aile hekimliklerinde uygulanacak takip ve tedavi yöntemleriyle hastanelere yapılan başvuru sayısının azaltılacağı öngörülmektedir.
Aile Hekimlerine MHRS Üzerinden Randevu Kontenjanı Ayırdık
Şuayıp Birinci, aile hekimlerinin yaptığı taramalar sonucunda hastaları doğru branşa sevk edebilme ve gerektiğinde tetkik talep edebilme yetkilerinin bulunduğunu ifade etmiştir. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla tüm sağlık sisteminin entegre edildiğini vurgulayan Birinci, bu bağlamda aile hekimlerine kendi hastaları için MHRS üzerinden yüzde 10 muayene randevusu kontenjanı ayırdıklarını açıklamıştır. Bu uygulama, hastaların doğru tedaviye daha hızlı ulaşmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Antibiyotik Direnci ve Kullanımına Dikkat Çekildi
Bununla birlikte, Birinci, Türkiye’de antibiyotiklerin kullanım oranının OECD ortalaması ile kıyaslandığında 2,5 kat daha fazla olduğunu ve bu konuya yönelik olarak antibiyotik direncinin ülkemizde sebep olduğu ölümler hakkında da uyarılarda bulunmuştur. Şu an itibarıyla antibiyotik direnci nedeniyle ölen insan sayısının 9 bine yaklaşmış olduğu bildirilmiştir. Antibiyotik kullanımının azaltılması adına 1400 lira finansal teşvikler sağlanmıştır. Bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına da hız verilecektir. Antibiyotik kullanımı dışında diğer ilaç türlerinde bilinçsiz kullanımlar sonucunda sağlık sorunları yaşandığını ve aile hekimlerinin, hasta memnuniyetinin artırılması adına teş