1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ağız Bakımının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Ağız Bakımının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Periodontist Dr. Çağdaş Çağlar Laçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygun ağız hijyeninin ihmal edilmesinin kalp sağlığında da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Laçin, gargaraların doğru bir şekilde kullanıldığında etkili sonuçlar sağladığını vurgulayarak, 2023 yılında yayımlanan bir çalışmanın bazı gargaraların uzun süreli kullanımının olumsuz etkilerini ortaya koyduğunu ifade etti. Önceki çalışmalardaki benzer bulgulara da değindi.

Dr. Laçin, belirli gargaraların uzun vadede düzenli kullanımının hipertansiyon üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini, özellikle 40-60 yaş grubu bireylerde bu etkilerin daha belirgin hale geldiğini belirterek, “Basit veya başlangıç düzeyinde bir tansiyon durumu varsa bu duruma ‘non-dipper tansiyon’ denir. Bu, düşük seviyede bir hipertansiyon anlamına geliyor. Bu gargaraların sürekli kullanımı, bu düşük seviyedeki hipertansiyonu artırabiliyor.” şeklinde konuştu.

Gargaraların düzenli kullanımının ağızda bazı bakterilerin sayısını azalttığını, bu bakterilerin nitrik oksit adı verilen bir bileşiği ürettiğini ifade eden Laçin, bu bileşiğin kan basıncını düzenleyici etkisi olduğunu söyledi.

Dr. Laçin, “Bu bakteriler nitrik oksit üretir ve bu bileşik kana karışarak damarların genişlemesine yardımcı olur, tansiyonu dengeler. Ancak bu bakterilerin miktarı ciddi oranda azaldığında, nitrik oksit düzeyi de düşmektedir ve bu durum hipertansiyonun artmasına neden olur.” bilgisini verdiklerini aktardı.

Bu nedenle ağız gargaralarının bir doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini belirten Laçin, ağız bakımının kalp sağlığı üzerinde de ciddi etkileri olduğunu vurguladı.

Ağız hijyeninin önemi kalbe etkilerini yansıtıyor

Kalp hastalarında ağız bakımı ihmal edildiğinde, bu durum bakterilerin kan dolaşımına geçerek kalpte birikmesine sebep olabileceğine dikkat çeken Laçin, “Özellikle diş eti kanaması yaşayan kişilerde veya kalp sorunu olanlarda ağız hijyeninin yeterince sağlanmaması, bakterilerin kan yolu ile kalpte birikmesine neden oluyor. Bu, ‘aterom plağı’ olarak adlandırdığımız damarlarda bazı plak oluşumlarına yol açıyor ve bu plaklarda ağızdan kaynaklanan bakteriler de bulunabiliyor.” dedi.

Dr. Laçin, ağız bakımının sadece diş fırçalamaktan ibaret olmaması gerektiğini, ayrıca diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşu gibi yardımcı ürünlerin de kullanılması gerektiğini belirtti.

Hedeflenen ağız sağlığını korumak için doğru teknik ve uygun fırça seçimi ile diş fırçalama, arayüz temizliği ve yüzeylerin mekanik olarak temizlenmesinin büyük bir öneme sahip olduğunu değerlendiren Laçin, önerilerini sıraladı.

Ağız Bakımının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!