Nar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin yanlarında taşıdıkları ödevler, beslenme çantası ve su şişesi gibi eşyaların çantalarının hacmini artırarak sırtlarına ek bir yük bindirdiğini belirtti.
Bu durumun çocuklarda kamburluk, sırt ve bel ağrıları gibi sorunların başlamasına neden olduğunu vurgulayan Nar, “Özellikle sırt ve bel ağrıları eylül ve ekim aylarında daha sık görülüyor. Bu rahatsızlıklar, genellikle ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde yoğunlaşıyor.” şeklinde konuştu.
Nar, uygun çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlara işaret ederek, kol desteklerinin omuzlara tam oturması gerektiğini ifade etti.
Vücudun önüne gelen, omuz askılarını bir arada tutan kemerlere sahip çantaların tercih edilmesini öneren Nar, “Bu kemerler bağlandığında çantanın ağırlığını göğse sabitler ve yükü eşit şekilde dağıtır. Aksi takdirde çantanın ağırlığı arkaya kayar. Normalde çanta, omurgamızın çıkma noktasına yerleştirilmelidir. Ancak gençler, çantalarının kol askılarını uzatarak belinin altında taşımaya alışıyorlar. Bu da yürürken öne eğilmeye yol açıyor. Sonuç olarak, bu durum kamburluk ve bel ağrıları ile sonuçlanıyor.” dedi.
“Çantanın ağırlığı 8 kilogramı aşmamalıdır”
Opr. Dr. Nar, çantaların mümkün olduğunca hafif olması gerektiğini belirterek, bazı okullarda öğrencilerin yüklerini azaltmak amacıyla fasikül sistemine geçildiğini aktardı.
Mayıs ve haziran aylarında işlenecek konuların eylül ayından itibaren tek bir kitapta toplanacağını ifade eden Nar, “Bu kitapların fasiküllere ayrılarak veya bölünerek kullanılması öğrenciler için çok daha faydalı olabilir. Bunu uygulayan okullar mevcut. Okul çantalarının ideal ağırlığı 5 kilogram olmalı; 8 kilogramı kesinlikle geçmemeli. Ne yazık ki bazen 10 kilogram olan çantalarla karşılaşıyoruz. Ortaokul öğrencilerinin ders sayısının daha fazla olması nedeniyle kitapların fasiküllere ayrılması gerekebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Nar, sırt ve bel ağrıları için esneme hareketleri önerdiklerini ifade etti.
Uzun süre tahta veya bilgisayar gibi sabit noktalara odaklanan öğrencilerin boyun ve sırt kaslarının gerilebileceğini aktaran Nar, bu durumu önlemek için saat başı bazı egzersizlerin yapılması gerektiğini tavsiye etti.
“Büyüme ağrılarıyla karıştırılabiliyor”
Ağır yük taşımanın bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına yol açabileceğini belirten Nar, konuya dair şöyle devam etti:
“İnsanların ağırlık merkezi, vücudun iç kısmında bir orta noktadan geçiyor. Göbek deliğimizin biraz arkasından geçerek ortalamayı sağlıyor. Adımlarımız ağırlık merkezimizi sürekli dengede tutmalı. Ancak ağır bir sırt çantası kullandığınızda, vücut ağırlık merkezinin yeri değişir. Çantayı doğru bir şekilde taşımak, yükü ağırlık merkezimize yakınlaştırmak demektir. Yükü vücudun ağırlık merkezine ne kadar yakın taşırsanız, o kadar rahat edersiniz. Bu nedenle çantaları ağırlık merkezine yaklaştırmak gerekiyor. Yanlış taşıma şekli, ağırlık merkezinden uzaklaşmayı artırır ve bu da yere basış şeklinizi etkiler. Eğer düz taban gibi ayak sorunlarınız varsa, bu sorunlar ayak, ayak bileği, baldır, diz, kalça ve bel ağrılarına neden olabilir.”
Nar, bu tür ağrılarla kendilerine başvuran hasta sayısının artış gösterdiğini dile getirdi.
Ailelerin çocuklarındaki bu tür ağrıları büyüme ağrılarıyla karıştırabileceğini belirten Nar, “Büyüme ağrıları genelde sırt ve bel bölgesinde değil, eklemlerin çevresindeki kaslar ve kemiklerin büyüme bölgelerinde meydana gelir.” dedi.
Ebeveynlere önerilerde bulunan Nar, “İlk olarak, düzgün bir çanta seçilmeli ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Çantanın içeriği de ağırlık bakımından ayarlanmalıdır. Çocuklarımız mutlaka spor yapmaya veya fiziksel aktivitelere teşvik edilmelidirler. Özellikle ağrısı olan çocuklar, ders aralarında esneme hareketleri yaparak ağrılarını hafifletebilirler.” ifadesini kullandı.