Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölge Ofisi Direktör Vekili Dr. Chikwe Ihekweazu, “12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Afrika’da hemşirelik mesleğinde yaşanan ciddi krizleri vurguladı. Ihekweazu, kıtada görevli hemşirelerin büyük bir kısmının yurt dışına gitme isteği içerisinde olduğunu belirterek, bu durumun mevcut hemşire krizini derinleştirdiğini ifade etti.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
Ihekweazu, Afrika’daki hemşirelerin yüzde 42’sinin yurt dışına göç etmeyi planladığını kaydetti. Bu durumun, zaten kırılgan olan sağlık sistemini daha da zayıflatacağına dikkat çekti. Sağlık sistemlerinin bel kemiği olarak tanımladığı hemşirelerin neredeyse yarısının, daha iyi ücret ve güvenli çalışma koşulları için başka ülkelere gitmeyi düşündüğünü belirtti. Bu eğilim, sağlık hizmetlerine erişimi ve sağlıkta eşitliği tehdit ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2025 Hemşireler Günü temasının “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz: Hemşirelere Değer Vermek, Sağlık Sistemlerini ve Ekonomileri Güçlendirir” olduğunu hatırlatarak, hemşirelerin desteklenmesi ve mesleki yatırımların artırılması gerektiğine işaret etti. Ihekweazu, bu konunun aciliyetine dikkat çekip, hemşirelik mesleğinin güçlendirilmesi adına toplum ve hükümetler düzeyinde harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Afrika’da sayı artsa da oran düşük
DSÖ’nün 2025 Dünya Hemşirelik Raporu’na göre, dünya genelindeki hemşire sayısı 29,8 milyona ulaşmış durumda. Ancak, bu hemşirelerin yüzde 80’i dünya nüfusunun yalnızca yüzde 49’una hizmet edebiliyor. Örneğin, 2018 yılında Afrika genelinde 900 bin olan hemşire sayısı, 2023 yılı itibarıyla 1,7 milyona yükselmiştir. Ancak, Afrika hala dünya genelinde kişi başına düşen hemşire sayısının en düşük olduğu bölgeler arasında bulunuyor.
Afrika’da her 100 bin kişiye sadece 14,1 hemşire düşmekte. Bu oran, Afrika’nın hemşire sayısı açısından yüksek gelirli ülkelerle kıyaslandığında oldukça geride olduğunu gösteriyor. Ayrıca, hemşireler, 2030 yılına kadar Afrika’da tahmin edilen 6,1 milyon sağlık çalışanı açığının yüzde 66’sını oluşturmaktadır. Bu durum, özellikle anne-çocuk sağlığı ve kronik hastalık bakımı gibi temel sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlayarak büyük sorunlar yaratmaktadır.