Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Tanıtım Programı
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1-7 Aralık’ta gerçekleştirilen Acil Sağlık Hizmetleri Haftası etkinlikleri kapsamındaki “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” kampanyasının lansmanında önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, acil sağlık hizmetlerinde son 22 yılda kaydedilen gelişmelere dikkat çekerek, bu alanda çok büyük bir dönüşüm yaşandığını ifade etti.
Personel ve Ambulans Sayısındaki Artış
Memişoğlu, 2002 yılında 481 acil yardım istasyonu ve ülke genelinde yalnızca 618 ambulans bulunduğunu hatırlatarak, bugün bu sayının 3 bin 495 acil yardım istasyonuna ve toplamda 5 bin 668 ambulansa ulaştığını vurguladı. “2024’te 6,5 milyon vatandaşımızı, ambulanslarımızla sağlık tesislerimize naklederek gereken sağlık hizmetini sağladık” dedi. Ayrıca, acil sağlık hizmetlerinde 50 bin 247 personelin görev yaptığını belirtti.
Hava Ambulansları ve Afet Koordinasyonu
Son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte acil sağlık hizmetleri envanterine 16 hava aracı kazandırıldığını açıklayan Bakan Memişoğlu, bu durumun Türkiye’nin her noktasında hızla hava ambulans hizmeti verebilme yeteneği kazandırdığını ifade etti. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 81 ilde afet ve acil durumlar için 30 bölge koordinatörlüğü bulunduğunu ve olası depremlere karşı sağlık hizmetleri planlamaları yapıldığını da sözlerine ekledi.
Fermuar Sisteminin Önemi
Memişoğlu, acil sağlık hizmetleri veren ekiplerin, en kısa sürede vatandaşlara ulaşabilmesi için “fermuar sistemi” uygulamasının desteklenmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. “Bu sistemle birlikte ambulanslarımızın hastaları sağlık tesislerine en hızlı şekilde ulaştırabilmesi mümkün olacak” diye devam etti. “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” kampanyasının toplumda farkındalık yaratmasını umduğunu kaydetti.
Gelişmelerin Sağlık Sistemine Katkısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yola çıktıkları “sağlıklı bir Türkiye Yüzyılı” projesi doğrultusunda gayretle çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Memişoğlu, sağlık personelinin, Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş depremleri gibi durumlarda dünya genelinde büyük bir başarı sergilediklerini vurguladı. Ayrıca, acil sağlık personelinin hayatını kaybedenlerine Allah’tan rahmet dileyerek, sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
Fermuar Sistemi ve Trafik Güvenliği
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Atak, trafikte fermuar sisteminin hayat kurtarıcı rolüne değindi. Acil durumlarda geçen her saniyenin kritik olduğunu belirten Atak, ambulansların karşılaştığı trafik engellerinin hayat kurtarmada zaman kaybına neden olduğunu vurguladı. Fermuar sisteminin uygulanmasıyla birlikte sürelerin kısalmasının, sağlık kaybını yüzde 7-10 oranında azaltabileceğini aktardı.
Acil Sağlık Hizmetlerine Ulaşım
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Eray Çınar, kent merkezlerinde acil vakalara ulaşım süresinin yüzde 90’ın üzerinde 10 dakika, kırsal alanlarda ise 30 dakika olduğunu belirtti. “Zaman, en büyük rakibimiz” diyerek, fermuar sisteminin hem trafik güvenliği hem de sağlık hizmetlerine olan erişimi artırmada çok önemli olduğunu ifade etti.
Ambulans Şoföründen Duyarlılık Çağrısı
Acil Tıp Teknisyeni Reyhan Ercan, yaklaşık 9 yıldır ambulans şoförlüğü yaptığını belirterek,