Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “Temiz Sanayi Mutabakatı” çerçevesinde üye ülkelerin enerji maliyetlerini düşürmeye, yatırımları hızlandırmaya ve enerji krizlerine karşı daha dayanıklı bir yapı kurmaya yönelik “Makul Fiyatlı Enerji Eylem Planı”nı tanıttı. Bu plan, 2025 yılı itibarıyla fosil yakıt ithalatından toplamda 45 milyar euro tasarruf etmeyi hedefliyor. Uzun vadede ise, 2030 yılına kadar yıllık tasarruf miktarının 130 milyar euroya ulaşması, 2040 yılı itibarıyla ise bu miktarın 260 milyar euro olması öngörülüyor.
Enerji Maliyetlerinin Düşürülmesi
Yeni eylem planı kapsamında, AB üyesi ülkelerin enerji alanında iş birliğini artırmaları sağlanacak ve yüksek enerji maliyetleri ile mücadele edilecek. Özellikle, enerji piyasalarında meydana gelen fiyat dalgalanmalarının önüne geçebilmek adına elektrik üzerindeki ulusal vergilerin düşürülmesi tavsiye edilecek. Bunun yanı sıra, tüketicilerin enerji tedarikçilerini daha kolay değiştirebilmelerine yönelik yeni düzenlemelerin yapılması da hedefleniyor.
Komisyon, perakende elektrik faturaları ile değişken gaz fiyatları arasındaki bağın zayıflatılabilmesi için uzun vadeli enerji tedarik sözleşmelerinin desteklenmesini önerecek. Ayrıca, enerji faturalarında yer alan şebeke ve sistem maliyetlerine dair yeni metodolojilerin geliştirilmesiyle elektrik ücretlerinde indirime gidilmesi öngörülüyor.
Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Plan dahilinde, yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verilecek ve bu konudaki projelerin hızlandırılması sağlanacak. AB’nin rekabetçi gücünü olumsuz etkileyen yüksek gaz fiyatlarına karşı, AB gaz piyasalarında daha fazla inceleme ve denetim yapılacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda, Avrupa Yatırım Bankası ile iş birliği içerisinde oluşturulacak garanti planının, enerji verimliliği hizmetlerine yapılan yatırımların riskini azaltacağı belirtildi.
Toplu Gaz Satın Alma Gücü
Enerji arz güvenliği açısından, AB’nin güvenilir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçileriyle iş birliklerini artıracağı vurgulanıyor. Ayrıca, gaz alımında üye ülkelerin taleplerinin birleşik bir şekilde kullanılacağı belirtilerek, bu sayede toplu satın alma gücünün kullanılacağı ifade ediliyor. Bu yaklaşım, fiyat istikrarını sağlamaya yönelik bir adım olarak değerlendirilmekte.
Enerji sistemlerinin dijitalleştirilmesi, karbonsuzlaştırılması ve enerji piyasalarının entegrasyonu ile fiyat dalgalanmalarına karşı daha dayanıklı bir yapı kurulması planlanıyor.
Uzun Vadeli Tasarruf Hedefleri
AB’nin enerji güvenliği çerçevesi, siber saldırılar, kritik altyapının sabotajı ve ithalata bağımlılıktan kaynaklanan riskleri ele almak üzere güncelleniyor. Üye ülkelere, olası fiyat krizlerinde enerji tüketimini azaltmaya yönelik teşvik mekanizmaları sunulacak. AB, planın uygulanması ile 2025 yılına kadar 45 milyar euro, 2030 yılına kadar yıllık 130 milyar euro ve 2040 yılına kadar toplamda 260 milyar euro tasarruf etmeyi planlıyor.
Kaynak: Haber Merkezi