Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerdeki çiftçileri desteklemek ve rekabet güçlerini artırmak amacıyla önemli bir açıklama yaptı. Bu çerçevede, Ortak Tarım Politikası’nın basitleştirilmesi için bir torba yasa teklifi hazırlandığı bildirildi. Torba yasa, çiftçilerin karşılaştığı zorlukları hafifletmeyi ve tarımsal uygulamaları geliştirmeyi amaçlıyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
Torba yasanın ana hedefleri arasında çiftçilerin idari yükünü hafifletmek, kontrolleri etkinleştirmek, uygulamayı geliştirmek, kriz müdahalesini artırmak ve yatırım ihtiyaçlarını karşılama bulunuyor. Yapılacak bu değişikliklerle çiftçiler için yıllık 1,58 milyar avro ve ulusal idareler için de 210 milyon avro tasarruf sağlanacağı ifade edildi. Ayrıca, ödemelerle ilgili belli şartlar ve kriz araçları daha esnek hale getirilecektir.
Açıklamada, AB genelindeki çiftçilerin ağır idari yükümlülüklere tabi olduğu, bu durumun zaman kaybına yol açtığı ve maliyet doğurduğu vurgulandı. Bu bürokratik yükler yatırım yapma isteğini engelleyici bir unsur olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla, bu durum çiftçilerin iş yapma becerilerini olumsuz etkilemektedir.
Küçük ölçekli çiftçilere özel olarak basitleştirilmiş bir ödeme planı sunulacağı belirtilmiş ve bu bağlamda yıllık toptan ödeme miktarının iki kat artırılarak 2500 avroya çıkarılacağı kaydedilmiştir. Küçük çiftçilerin belirli çevre kurallarından koşullu olarak muaf tutulacağı ve çevre dostu tarım uygulamalarından faydalanabilecekleri de açıklamada yer alan önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.
Ayrıca, sertifikalı organik çiftliklerin, AB fonları için gerekli olan çevresel şartlardan bazılarını karşılamış sayılacağı ifade edilerek, bunun organik üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştıracağı vurgulandı. Yine çiftçilere yönelik kriz yönetiminin ve acil durum desteklerinin güçlendirileceği ve basitleştirileceği aktarılmıştır.
Söz konusu torba yasa teklifinin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı gerekecektir. Avrupa’daki çiftçiler, özellikle 2022 yılında artan üretim maliyetleri nedeniyle tarımsal ürünlere daha yüksek fiyatların ödenmesi talebiyle büyük protestolar düzenlemişti. Bu protestolar, AB kurumları önünde de gerçekleşmiş ve yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, desteklemelerdeki kesintiler gibi konular Avrupa çiftçilerinin rahatsız olduğu başlıca meseleler arasında yer almaktadır.