Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonominin “yumuşak iniş” yapabileceğine dair beklentiler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, artan jeopolitik riskler yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına sebep oluyor. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimlerin artması ve Federal Reserve’in (Fed) enflasyonla mücadelesinin öngörülenden daha uzun süreceği endişeleri, piyasa fiyatlamalarını zorlaştırıyor.
Jeopolitik gerginliklerin yanı sıra, 20 Ocak 2025’te görevi devralacak olan Donald Trump’ın Fed yönetimiyle olası uyuşmazlıkları da piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor. 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarının salı günü açıklanması bekleniyor ve bu tutanaklardan alınacak sinyallerin Fed’in gelecekteki projeksiyonlarına nasıl etki edeceği merakla bekleniyor.
Analistler, Fed’in gelecek ay gerçekleştireceği toplantıda alacağı karar konusunda belirsizliğin sürdüğünü vurgulayarak, bu hafta açıklanacak verilerin para politikaları hakkında ipuçları verebileceğini ifade ediyor. 20 Ocak’ta başkanlık görevine başlayacak olan Donald Trump’ın uygulayacağı politikaların enflasyonist baskı yaratabileceği kaygıları yatırımcılar arasında hâlâ geçerliliğini koruyor. Trump’ın kabinesini oluşturma çalışmaları da yoğun bir şekilde takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta, Cantor Fitzgerald Üst Yöneticisi Howard Lutnick’i Ticaret Bakanı olarak atayan Trump, Hazine Bakanlığı için önereceği ismi merakla bekliyor.
Bu gelişmelerle birlikte, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay faiz indirimine gitme olasılığı zayıflarken, bankanın aralık ayında yaklaşık %52 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimine gideceği, %48 ihtimalle faiz oranlarını sabit bırakacağı öngörülüyor.
Öte yandan, Fed, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrar için en büyük risk olduğunu bildirdi. Fed’in Finansal İstikrar Raporu’nda, mali borç sürdürülebilirliğine yönelik endişelerin en çok dile getirilen risk olduğu vurgulanıyor. Artan Hazine ihraçlarının özel yatırımları engelleyebileceği veya ekonomik durgunluk sırasında politika tepkilerini kısıtlayabileceği ifade edildi.
ABD’nin resesyona girme riskinin de raporda en üst sıralarda yer aldığı belirtildi. Önceki 6 ankette de sıkça dile getirilen kalıcı enflasyonist baskılar ve kısıtlayıcı para politikası duruşunun etkileri ise bu kez daha az sergilendi. Diğer yandan, Kasım ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,8 seviyesine yükselirken, hizmet sektörü PMI 2 puan artışla 57’ye çıkarak 32 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI ise 55,3 seviyesine çıkarak son 31 ayın zirvesine ulaştı.
Küresel ekonominin savaş atmosferine girebileceği üzerinde durulurken, Trump’ın yüksek tarife tehdidi risk algısını artırıyor ve güvenli liman varlıklarına talebi yükseltiyor. Bu doğrultuda, tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir hareket gözlemlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı ise haftalık bazda yaklaşık %6 artışla 2.715 dolara yükseldi.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak 2025’te görevini bırakacağını duyurduktan sonra Bitcoin’in fiyatı 99.000 doları aşarak rekor kırdı ve 98.600 dolar seviyesinin üzerinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı da haftayı %5,3 artışla 74,6 dolardan