1. Haberler
  2. İzmir
  3. Türkiye’nin Sağlık Alanındaki Devrimci Hamleleri

Türkiye’nin Sağlık Alanındaki Devrimci Hamleleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2025 yılı bütçesi hakkında yaptığı sunumda, son dört ayda nüfusun %51’inin yaşadığı 28 ilde değerlendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Memişoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın sadece günümüzdeki sağlık sorunlarını çözmek için değil, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve sağlıklı bir toplum oluşturmak açısından çok önemli görevleri olduğunu vurguladı. Sağlık sektörünü bir bütün olarak ele aldıklarını belirtti.

Türkiye’nin sağlık hizmetleri alanında son 22 yılda kaydettiği ilerlemelere dikkat çeken Memişoğlu, “Türkiye’yi sağlık alanında dünya çapında söz sahibi bir marka ülke haline getiriyoruz. Bu süreçte istişareye ve ortak akla büyük önem veriyoruz. Üniversitelerimiz, özel sektörümüz ve tüm paydaşlarımızla birlikte Türkiye’nin üretken sağlık sistemini inşa ediyoruz.” dedi. Türkiye‘nin sağlık hizmetine erişimde en rahat ülkelerden biri olduğunu dile getiren Bakan, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verdiklerinin altını çizdi.

“Artan talepler karşısında halen personel ihtiyacımız devam etmektedir”

Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, sağlık hizmetinde memnuniyetin; hizmet alanların ve hizmet verenlerin memnuniyetine bağlı olduğunu söyledi. Son 22 yılda sağlık alanında büyük değişimlerin yaşandığını dile getiren Memişoğlu, “Pandemi sürecinde, büyük depremler sonrası verdiğimiz sağlık hizmeti ile dünyaya örnek olduk. Türkiye’nin gelişmiş sağlık sistemini sağlık çalışanlarımızın bilgi, özveri ve kalitesiyle gösterdik.” dedi.

Mevcut durumda 1,5 milyon sağlık çalışanına ulaştıklarını belirten Memişoğlu, 109,256 uzman hekim, 53,747 asistan hekim, 58,646 pratisyen hekim ve 326,486 hemşire ve ebe ile birlikte 851,174 diğer sağlık çalışanının hizmet verdiğini açıkladı. 2002’den bu yana toplam nüfusun %25 artmasına karşılık sağlık hizmeti sunan personel sayısının %283, hekim sayısının %141, hemşire ve ebe sayısının ise %187 oranında arttığını kaydetti. Bu yıl kamuya 10,000’i uzman hekim olmak üzere 74,000’den fazla personel alındığını ve insan kaynağının adil dağıtıldığını ifade etti.

“Kamu hastaneleri yatak sayımızı 172 bin 457’ye yükselttik”

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Türkiye’de sağlık hizmet sunumunda üniversitelerin ve özel sektörün önemli bir rol üstlenmesine rağmen, hizmetin büyük kısmının kamu hastaneleri tarafından sağlandığını belirtti. Türkiye’de 984 hastane, 8,198 Aile Sağlığı Merkezi, 1,237 laboratuvar, 973 Toplum Sağlığı Merkezi ve 138 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olduğunu ifade eden Bakan, mevcut hastanelerin %79’unun son 22 yılda yenilendiğini söyledi. Toplamda 779 hastane ile yaklaşık 144,000 yatak kapasitesi ürettiklerini ve kamu hastaneleri yatak sayısını 172,457‘ye çıkardıklarını belirtti.

2002’de hastanelerin ortalama yaşının 49 yıl olduğunu aktararak, bu süreyi 13 yıla kadar indirdiklerini ifade etti. Yeni hastanelerde, koğuş sistemini terk ederek tek veya iki kişilik oda sistemine geçtiklerini söyledi. Nitelikli yatak oranının %82’ye çıkarıldığını ekledi.

Aile Sağlığı, Sağlıklı Hayat ve Toplum Sağlığı merkezlerinden oluşan 1’inci basamak yatırım programında 1,228 tesis bulunduğunu belirten Bakan, 261’inin inşaatının devam ettiğini, 776’sının proje aşamas

Türkiye’nin Sağlık Alanındaki Devrimci Hamleleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!