İstanbul’daki Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin genç doktorlarından Ceylin Karakaş, 4 Eylül 1998 tarihinde, ailesinin 8 yıl süren tüp bebek denemesi sonucunda, 32 haftalık prematüre bir bebek olarak Şişli’deki özel bir hastanede dünyaya geldi. Ceylin, doğduğunda 1 kilo 450 gram, ikizi Ozan Efekan Karakaş ise 1 kilo 550 gram ağırlığındaydı. Kardeşler, doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 40 gün tedavi gördü.
Hastane sürecinin ardından normal hayata dönen ve her şeyi birlikte yapan Ceylin ve Ozan kardeşler, kendi geleceklerini çeşitli hedefler doğrultusunda şekillendirdiler. Kardeşi Ozan, hukuk eğitimi alarak avukat olurken, Ceylin Karakaş, tıp eğitimi alarak çocuk hastalıkları alanında uzmanlaşmayı tercih etti. Kendi gibi prematüre doğan bebeklerle ilgilenen Karakaş, şu anda görev yaptığı hastanenin çocuk sağlığı ve hastalıkları biriminde pediatri asistanı olarak çalışıyor.
Ceylin Karakaş, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü vesilesiyle AA muhabirine verdiği röportajda, annesinin yaşadığı riskli gebeliklerin ardından çok zor bir süreç geçirerek dünyaya geldiğini anlattı. Ailesinin “ilk gördüklerinde hem çok küçükmüşüz hem de iki taneymişiz” dediğini kaydeden Karakaş, prematüre doğumdan kaynaklı sağlık sorunları yaşadıklarını ancak ailelerinin bu zorlukların üstesinden güzel bir şekilde geldiğini ifade etti. Şimdilerde “kocaman insanlar” olduklarını söyleyen Karakaş, çocukluk hayalini gerçekleştirecek şekilde doktor olma yolunda ilerlediğini belirtti.
“Prematüre olmak ve bu hikayelerle büyümek beni etkiledi”
Ceylin Karakaş, tıp fakültesine giriş sürecinden ve çocuk hastalıkları alanında uzmanlaşma kararı aldığından bahsederek, çocuklara olan sevgisini dile getirdi. “Prematüre olmak ve bu hikayelerle büyümek de bence beni etkiledi,” diyen Karakaş, prematüre bebeklerin sağlık durumlarını yakından takip etmenin önemini vurguladı. Ailelerle sık sık diyalog kurarak, onların endişelerini anlayabildiğini ifade eden Karakaş, kendi prematüre doğuş hikayesini de paylaşarak aileleri rahatlatmaya çalıştığını belirtti.
Endişeli ailelere, “Bebeğiniz küçük ve haftasından çok önce doğdu ama emin ellerde,” diyerek güven vermeye çalıştığını söyleyen Karakaş, iyi bir takip ve tedavi ile her prematüre bebeğin sağlıklı bir birey olabileceğinin altını çizdi. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak, ailelere umut verdiğini ifade etti.
“Kuvöz, aslında anne karnı simülasyonu gibidir”
Ceylin Karakaş, prematüre bebeklerin anne karnında 37 haftayı tamamlamadan doğduklarını belirtti ve bu nedenle onları kuvözde tedavi ettiklerini açıkladı. Çok düşük doğum haftasına sahip olan bu bebeklerin, beslenme ve solunum problemleri yaşadıklarını söyleyen Karakaş, “Kuvöz, aslında anne karnı simülasyonu gibidir. Orada takip ederek onları sağlıkla büyütmeye çalışıyoruz,” dedi.
Anne karnında bebeklerin gelişim süreçlerini