Allianz Türkiye, toplumda deprem ve yangın konularında risk bilincini artırma amacıyla kurduğu Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test-Eğitim Merkezi’nin 5. yılında yeni bir sosyal sorumluluk programı başlatıyor.
Bu program sayesinde deprem kuşağında yer alan Türkiye’de afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturmayı hedefliyor. Allianz Teknik danışmanlığı ile TEGV işbirliği içerisinde yürütülecek “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar” programının tanıtımı, Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Gürkan, Allianz’ın TEGV ile uzun yıllardır iş birliği yaptığını ve 2018 yılından bu yana birçok projeye imza attıklarını ifade etti.
Topluma katkı sağlayacak yeni programlarla devam edeceklerini belirten Gürkan, “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar programıyla, eğitim odaklı, çocuklarımıza kendine güven kazandıran ve gelişimlerine katkı sunan fırsatlar sunuyoruz. Birçok ilde eğitim alanları oluşturarak, bu projeleri ilköğretim çağındaki çocuklarımıza ulaştırıyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz yıl, Allianz olarak 100. yıl kutlamaları için planladıklarını, ancak 6 Şubat 2023’te gerçekleşen büyük depremin ardından bu planları revize ettiklerini ve kaynaklarını afet yardımlarına yönlendirdiklerini belirten Gürkan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Allianz Grubu’nun desteği ile 6 milyon avroluk bir fon oluşturarak çeşitli yardım programlarına imza attık. Bugün bu programlardan birini paylaşmak için buradayız. Allianz Türkiye’nin geçmişine kısaca değinmek gerekirse, Koç Grubu ile olan iş birliğimiz önemli bir dönüm noktasıydı. 2008 yılında Allianz, Koç’tan hisseleri tamamen alarak yüzde 100 Allianz bünyesine katıldı. Bu süreçte birçok yatırım yaptık, şirket satın aldık ve Ataşehir’deki Allianz Tower’ı devraldık. Ayrıca İzmir’de bir kampüsümüz bulunmakta ve burada yaklaşık bin çalışanımız görev almaktadır.”
“10 binden fazla ziyaretçi karşılandı, 6 binden fazla saat eğitim verildi”
Gürkan, 2009 yılında kurulan Allianz Teknik’in 5. yıl dönümünde, merkezlerinin bir deprem laboratuvarı olarak çalıştığını ve bu alanda birçok test gerçekleştirdiklerini aktardı.
Gürkan, “Depremin farkındalığı ile kurduğumuz test merkezimiz aracılığıyla bugüne kadar 10 binden fazla ziyaretçi kabul ettik ve 6 binden fazla saat eğitim verdik. 2.500 – 3.000 saat süresince yapılan testlerle, kurumların deprem dayanıklılıklarının değerlendirilmesini sağladık. Bu test merkezi, dünyada sayılı örneklerden biri ve Türkiye için oldukça kritik bir konumda.” diye konuştu.
Kahramanmaraş’taki depremlerden sonra da faaliyetlerine devam ettiklerini ifade eden Gürkan, “Depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmaları için destek verdik, AFAD ve Kızılay ile birlikte hareket ettik. Çalışanlarımız, gönüllü olarak her türlü yardımı sağladılar. Deprem bölgelerine konteyner gönderdik. UNICEF ile iş birliği yaparak çocuklara yönelik psikolojik destek sunduk. Ayrıca depremden etkilenen kız çocuklarına yönelik yurt projeleri geliştirdik ve 25 depremzede kız çocuğunun eğitim masraflarını üstlendik.” şeklinde sözlerine devam etti.
Gürkan, TEGV ile birlikte yürütülen “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar” projesini değerlendirerek, bu projenin kendileri için çok kıymetli olduğunu ve büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
“2.500 çocuğa hem yüz yüze hem çevrim içi ulaşmayı hedefliyoruz”
Gürkan, programın farkındalık eğitimleri ile başladığını ve Türkiye genelinde 34 ilde, 24 TEGV eğitim noktasında ve 10 mobil “ateşböceği aracı” ile uygulanacağını belirterek, konuşmasına devam etti:
“Bu sayede, üç yıl içinde yaklaşık 135 bin çocuğa ulaşmayı planlıyoruz. Çocuklarımız burada edinecekleri bilgileri uygulamalı olarak pekiştirecekler. Allianz Teknik aracılığıyla 2.500 çocuğa hem fiziksel hem de çevrim içi ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, eğitimleri daha eğlenceli hale getirmek için bir kutu oyunu da geliştirdik. Bu oyun, TEGV eğitim noktalarında ve anlaşmalı devlet okullarında çocukların öğrendiklerini pekiştirmelerine yardımcı olacak.”
Bu yolda TEGV ile birlikte çalışmaktan duydukları mutluluğu ifade eden Gürkan, “Allianz olarak topluma değer katmaya devam etmek en büyük motivasyonumuz. Geniş bir finansal ekosistemin merkezindeyiz ve paydaşlarımıza önemli katkılarda bulunuyoruz. Bugün burada sadece finansal başarıları tartışmak için değil, topluma değer katmaya devam ettiğimiz projelerimizi tanıtmak için bulunuyoruz.” dedi.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Sait Tosyalı da, bu süreçte 3 milyon çocuğa nitelikli eğitim ulaştırdıklarını belirtti.
Tosyalı, “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar” programıyla doğal afet kavramlarını, deprem riski ve güvenli davranış biçimlerini öğretmeyi amaçladıklarını belirterek, bu iş birliği için Allianz ekibine teşekkür ettiğini ifade etti.
Programla 135 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz
Allianz Türkiye çalışanları tarafından konulan “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar” isimli proje, üç katmanlı olarak tasarlandı. Programın ilk aşamasında 7 ile 12 yaş grubu çocukların, tüm TEGV noktalarında iki modülden oluşan zorunlu eğitime katılmaları, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında doğru davranış biçimlerini öğrenmeleri bekleniyor.
Eğitimler sırasında çocuklara, çeşitli etkinlikler, videolar, tatbikatlar ve oyunlar aracılığıyla doğal afetlerin nasıl anlaşılacağı, ‘çök-kapan-tutun’ tekniğinin ne olduğu ve nasıl uygulanacağı öğretilecektir. Programın ikinci aşamasında, Allianz Teknik’i bire bir ya da çevrim içi ziyaret eden çocuklarda afet konusunda farkındalığın artırılması hedeflenecek.