Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Bloomberg’in bu yılki dördüncü “Küresel Düzenleyici Forumu”nda, finansal sistemlerin geleceği üzerine çarpıcı bilgiler paylaştı. New York’ta gerçekleştirilen bu etkinlikte Karahan, hızla büyüyen ekonomilerin genellikle istikrarsız sermaye akışlarıyla mücadele ettiğini ve kalıcı iyileştirmenin öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurguladı.
Finansal risklere dair uyarılar
Karahan, forumda katıldığı “Yeni Finansal Riskler: Bilinmeyen Bilinmeyenlere Hazırlık” isimli panelde, günümüz bilgi akışının finansal piyasalara olan yansımalarını ele aldı. Piyasalardaki verimlilik artışına rağmen aşırı dalgalanmaların da yaşandığını dile getiren Karahan, “Bilginin yayılma hızı son 5-10 seneye göre oldukça farklılaştı. Bu durum, finansal piyasalarda daha fazla dalgalanma ve duygu tepkilerine yol açıyor. Piyasalardaki bu belirsizlik, finansal sistemin verimliliğini olumsuz yönde etkiliyor.” şeklinde konuştu.
Karahan, finansal piyasaların dengeye kavuşturulmasında güvenilir kurumların öneminin altını çizdi. Merkez bankalarının doğru bir politika çerçevesi belirlemesinin, halkın güvenini kazanmada ve piyasaları istikrara kavuşturmada kritik rol oynadığını belirtti:
“Eğer toplum, gerekli önlemleri alacağınıza inanıyorsa, bu durum piyasaların istikrara kavuşmasına yardımcı olur.”
Sermaye akışlarındaki dalgalanmalar
Gelişmekte olan piyasalarda karşılaşılan en büyük sıkıntılardan birinin sermaye akışlarındaki belirsizlikler olduğunu ifade eden Karahan, bu akışların makroekonomik dengesizlikler yaratabileceğine dikkat çekti:
“Hızla büyüyen ekonomiler, genellikle çok fazla sermaye çekme eğilimindedir. Ancak bu sermaye akışları oldukça değişkenlik gösterebilir ve aniden çıkış yapabilirler.”