Milyonlarca vatandaşın ilgisini çeken borç yeniden yapılandırma süreci ile ilgili ayrıntılar kesinleşti. Kredi ve kredi kartı borçları 60 ay vade ile yeniden yapılandırılabilecek. Ancak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen tarihin bazı karmaşalara yol açtığı bildirildi. 26 Eylül tarihinden önceki borçlar kapsam dahilinde yer alacak.
Hangi borçların kapsamı var?
Yapılandırma işlemleri açısından 26 Eylül tarihi oldukça önemli bir nokta. Bu tarihten önce alınan kredilerin anapara ya da faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmiş olması zorunludur. Ayrıca, kredi kartı borçlarının da bu tarihe kadar ödenmemiş olması gerekiyor.
BDDK, yapılandırmaya uygun borçların belirlenmesinde bazı belirsizlikler olduğuna dikkat çekti. Özellikle, 26 Eylül sonrasındaki borçların konuya dahil edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar, yapılandırma sürecinin detaylarını netleştirmek amacıyla BDDK ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile görüşmeler yürütüyor.
Yapılandırmanın sağladığı avantajlar neler?
Kredi ve kredi kartı borçları, en fazla 60 ay süreyle taksitlendirilebilecek. Kredi kartlarında her ay yapılacak taksitler, asgari ödeme miktarına eklenecek. Yapılandırma işlemi dahilinde kalan kredi kartı bakiyesi kullanılmaya devam edilebilir.
Faiz oranları ve geri ödeme seçenekleri
Yapılandırma işlemlerinde uygulanacak faiz oranı %3,11 olarak belirlendi. 50 bin lira tutarındaki bir borcun 12 ay vadeyle geri ödemesi, toplamda 64 bin lira olacakken, 60 ay vadeye uzatıldığında bu rakam 133 bin lira olarak hesaplanıyor.
Bu yapılandırma süreci, borçların yeniden düzenlenmesi ve taksitlerin ödenmesi açısından önemli bir fırsat sunmakta. Ancak borçluların, yapılandırma koşullarını titizlikle incelemesi büyük önem taşıyor.