1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Öneriler!

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Öneriler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İçin Taslak Raporu

TBMM Komisyon üyesi milletvekillerine gönderilen taslak raporda, çeşitli paydaşların görüş, değerlendirme ve önerilerine dayanan 113 ek tespit ve öneri yer aldı. Bu raporun hazırlanmasında meclis toplantılarına katılan kamu kurumları, uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin katkıları büyük önem taşıdı. Rapor, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önlemeye yönelik çeşitli başlıklar altında önemli noktaları gündeme taşımaktadır.

Öneriler arasında, mevzuatın güçlendirilmesi, farkındalık yaratılması, kurumsal kapasitenin artırılması ve medya aracılığıyla kadının güçlenmesine yönelik stratejiler de bulunmaktadır. Rapor, aile içindeki şiddet eylemlerinin tespiti ve boşanma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi adına çiftler için danışmanlık hizmetlerine yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Rapor, ayrıca şiddet uygulayan veya mağdur olan bireylere ruh sağlığı hizmetlerinin profesyonel bir şekilde sunulmasını sağlamak için Ruh Sağlığı Meslek Kanunu’nun hazırlanmasını da önermektedir. Mevcut durumda ilgili yasa bulunmadığı için psikolojik destek hizmetlerinin uygulanmasında belirsizlik yaşanmakta, bu da etik dışı uygulamalara zemin hazırlamaktadır.

Erken Uyarı Sistemlerinin Geliştirilmesi

Kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için kurumların hizmet modellerini ve politikalarını gözden geçirmeleri ve geliştirmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Rapor, her şiddet vakasının “Vaka Yönetimi Yaklaşımı” ile ele alınmasını önerir. Ayrıca, şiddet riski taşıyan durumlar için yapay zeka destekli erken uyarı sistemlerinin oluşturulması gerektiği de ifade edilmiştir.

Medyanın Rolü

Dijital medyadaki içerik üreticilerine “kadın dostu bir bakış açısı” kazandırılması gerektiği belirtilmiştir. Habercilikte, şiddeti normalleştiren unsurlardan kaçınılması ve kadınların hayatına detay darbesi vuran görüntülerden uzak durulması önerilmektedir. RTÜK’ün, medya yayın ilkelerini güncelleyerek kadınların üstün yararının gözetilmesi için çalışmalar yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Dizilerde, kadına yönelik şiddet mağdurlarının başvuracağı mekanizmaları sergileyen sahnelerin artırılması gerektiği vurgulanmıştır. Gündüz kuşağı programlarında ise, şiddeti özendirici detaylara yer verilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun yerine kadının güçlenmesine yönelik örneklerin ve çözüm odaklı bilgilendirici içeriklerin öne çıkarılması gerektiği ifade edilmiştir.

İstihdama Katılımı Artır

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Öneriler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!