Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı, “Yeni Anayasa Çalıştayları”nın dördüncüsünü bugün, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi. Bu çalıştaylar, toplumun farklı kesimlerinin anayasa konusundaki görüş ve önerilerini almak amacıyla düzenleniyor.
Hayati Yazıcı, çalıştayın öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AK Parti’nin Türk siyasi hayatındaki varlığından bu yana yeni bir anayasa konusunun sürekli gündemde olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasanın ilk dört maddesinde herhangi bir değişiklik yapmaya yönelik bir arzularının olmadığını ve bu maddelerin mevcut haliyle korunacağını vurguladı. “Değiştirilemez, teklif dahi edilemez” olarak tanımlanan kısımlar dışında, yeni bir anayasa yapma hedeflerinde kararlı olduklarını söyledi.
Türkiye genelinde bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları (STK’lar), meslek odaları, barolar birliği ve sendikaların da yeni bir anayasa yapma konusunda çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Yazıcı, her siyasi partinin programında bu konuya ilişkin vaatlerin bulunduğunu ifade etti. 2007 yılında önemli bir adım atıldığına değinen Yazıcı, o tarihten günümüze gerçekleştirilen çalışmaları Kovid-19 sürecinde de sürdürüldüğünü ve bu çalışmaların sonuçlarının geniş bir şekilde müzakere edildiğini belirtti. Yeni çalışmaların 2024 yılının Ekim ayından itibaren yeniden yoğunlaştırılacağını açıkladı.
İlk çalıştayda “Anayasa yapma yöntemi ne olmalı?” sorusunun ele alındığını, ikinci çalıştayda meslek kuruluşlarının anayasadan beklentileri üzerine tartışmalar yapıldığını ifade eden Yazıcı, üçüncü çalıştayda ise “Temel hak ve özgürlükler, anayasada nasıl yer almalı?” konusunu değerlendirdiklerini aktardı. Bugünkü çalıştayda ise yasama ve yürütme organlarının şekillenmesi, görev ve yetkilerinin neler olacağı, bu organlar arasındaki dengenin nasıl sağlanacağı gibi önemli konulara odaklanacaklarını kaydetti.
Yazıcı, çalıştay sonuçlarının raporlanarak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağını bildirdi. İleriye dönük olarak yargı konulu çalıştaylar da düzenlemeyi planladıklarını belirtti. “Siyasette deneyimi olan, çalışmalar yapmış kişilerin de katıldığı bir çalıştayla bu süreci tamamlayacağız” diyerek, bu program aracılığıyla elde edilecek birikimlerle Türkiye Yüzyılı’nın anayasasının oluşturulabileceğini vurguladı.
Anayasa Yapmak Milletin Hakkı
Anayasa yapmanın milletin hakkı olduğunu dile getiren Yazıcı, “Millet, bu hakkını bugüne kadar kullanamamış. Bir anayasa inşa edebilmek için Mecliste bir konsensüs oluşturulması gerektiğini” ifade etti. Bu durumun farkında olduklarını belirten Yazıcı, “İnşallah bu ortaklığı, paydaşlığı da gerçekleştiririz” şeklinde konuştu.
Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tıkanma gibi bir durumda olmadığını, her sistemin uygulamasında gözlemlenen eksiklerin ve fazlalıkların olabileceğini ifade etti. Anayasaların, toplumun ihtiyaçlarına göre zaman içinde revize edilebileceğini ve bu değişimlerin rasyonel bir temele dayanması gerektiğini belirtti. “Anayasalar dogma değil, değişebilir ve gelişime açık olmalıdır” dedi.