Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi’nde eğitim görmekte olan hekim ve uzman doktor adayları, modern teknolojiler yardımıyla mesleklerine daha iyi bir şekilde hazırlanmaktadır. Eğitim süreçlerinde sanal gerçeklik gözlükleri kullanarak tedavi uygulayan bu öğrenciler, aynı zamanda yüksek gerçeklikli simülatörler üzerinde laparoskopik ameliyatlar gerçekleştirmektedirler. Bu yenilikçi yaklaşım, tıp eğitimi alanında büyük bir adım olarak değerlendirilmektedir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Büyükşehir Belediyesi ve hayırseverlerin katkılarıyla, yaklaşık dört ay önce Tıp Fakültesi yerleşkesinde Gevher Nesibe Tıbbi Simülasyon Merkezi kurulmuştur. Bu merkez, son teknolojik cihazlarla donatılmış olup, hekim adaylarının eğitim süreçlerine katkıda bulunmaktadır. Eğitim alanında sağladığı fırsatlar sayesinde öğrenciler, sanal gözlükler kullanarak acil durumlardaki hastaları tedavi edebilmekte, uzman doktor adayları ise laparoskopik ameliyat pratiği yapabilmektedir.
Yüksek gerçeklikli simülatörler sayesinde, hekim ve uzman adayları bilgisayar destekli ultrason, ekokardiyografi ve defibrilatör kullanımı gibi uygulamaları deneyimleme şansı bulmaktadır. Bu uygulamalar, sağlık hizmeti sunumundaki kalitenin artması için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Dursun, bu merkezin, fakülte için önemli bir kazanım olduğunu ifade etmektedir.
Dursun, doktor adaylarının mesleki becerilerini geliştirmek için uygulamalı eğitimin vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Tıbbi Simülasyon Merkezi’ni yalnızca mezuniyet sonrası eğitimlerde değil, sürekli mesleki gelişimler için de kullanmak istiyoruz. Bu birimdeki uygulamalar, olası komplikasyonların erken tespiti ve yönetimi hususunda öğrencilere önemli faydalar sağlayacaktır.” şeklinde açıklamalar yapmıştır.
“Böylece komplikasyon oranı düşmekte”
Gevher Nesibe Tıbbi Simülasyon Merkezi’nin sorumlu hekimi Doç. Dr. Mehmet Fatih Yetkin, simülatörlerin temel amacının hekim adaylarına pratik deneyim kazandırmak olduğunu söylemiştir. Ayrıca, tıp eğitimindeki standartların yükselmesine katkı sağladıklarını belirten Yetkin, merkezin hem öğrencilere temel hayat desteği uygulamaları, hem de mezunlarına cerrahi uygulama eğitimleri sunduğunu ifade etmektedir.
Simülatör birimleri arasında 9 farklı alan bulunduğunu belirten Yetkin, tıp fakültesinden mezun olan hekimlerin karşılaştığı zorlukların fazlalığına dikkat çekmektedir. Gerçek hastalarla ve senaryolarla tanışmanın zorlukları simülasyon aracılığıyla daha güvenli bir şekilde deneyimlenebilmekte, böylece sağlık hizmeti kalitesinin artması hedeflenmektedir. Bu sayede komplikasyon oranlarının düşmesi, cerra