Bayraklı ilçesinde oturan 56 yaşındaki Remzi Çopur, 8 Temmuz 2023 tarihinde göğsünde şiddetli bir ağrı hissederek acil servise başvurdu. Özel bir hastaneye giden Çopur’un doktorları, acilen anjiyo yapılması gerektiğini bildirdi. Ancak, bu hastanede işlemi gerçekleştirebilecek uzman bulunmadığı için hastayı, aynı şirkete ait Buca ilçesindeki başka bir hastaneye ambulansla sevk ettiler.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Ameliyat sonrası belgeleri inceledikten sonra, Çopur, hastanenin acil servisten ambulance transferinin acil bir durum olarak değil, “kendisi haricen müracaat etmiş” gibi işlem yapıldığını fark etti. Hastane yönetimine durumu bildirdiğinde, ücreti ödemeden ve belgeleri imzalamadan çıkış yapamayacağını bildirerek, totalde 29 bin 903 lira ödeme yapmak zorunda kaldı.
Ödeme yaptıktan sonra İzmir 10. Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak tedavi masraflarının iadesini talep eden Çopur, davayı kazanmakla kalmadı, aynı zamanda muayene ücretinin de faiziyle geri ödenmesine hükmedildi.
“Sedye üzerindeyken ücret talep edildi”
Emekli olan Remzi Çopur, Anadolu Ajansı muhabirine tedavi süreçlerini bildiğini ve bu süreçte sedye üzerindeyken kendisinden ücret talep edildiğini ifade etti. Ameliyattan önce, acil serviste yatarken çalışan bir kişinin yanına geldiğini ve “ücret almamız lazım” dediğini belirtti. O an yaşadığı panikle, “ölüyorum burada, beni bir an önce kurtarın, ne ücreti” diyerek tepki verdiğini anlattı. Daha sonra kredi kartını alıp şifresini sorduklarını ve ardından ameliyathaneye götürüldüğünü söyledi.
Davayı kazanmış olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Çopur, diğer hastaların da dikkatli olmaları ve haklarını aramalarının önemine vurgu yaptı.
“Tebliğde acilden yapılan tüm ilaçlar ve tedavilerin ücretsiz olduğu açık”
Çopur’un avukatı Ege Görkem Ertürk, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde “ücret alınmayacak tedaviler” başlığı altında acil olarak uygulanan müdahalelerin belirlendiğini ve müvekkilinin ani rahatsızlığının bu kapsamda yer aldığını kaydetti. Mahkemenin kararının emsal teşkil edeceğini vurgulayan Ertürk, müvekkilin acil servise başvurusunun ve tedavisinin acil durum kapsamında olduğunun mahkemece de tespit edildiğini açıkladı.
Ertürk, özel hastanelerde bu tür yanlış uygulamaların sıkça yaşandığını belirterek tüketicilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sağlık U