Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Selçuk Kayır, AA muhabirine verdiği bir röportajda, öğrencilik yıllarında öğrendiği Heimlich manevrasının ne denli önemli olduğunu vurguladı. Kayır, bu teknik sayesinde, yaklaşık 3 yıl önce eşinin boğazına takılan yemek nedeniyle hayatını kurtardığını kaydetti. Heimlich manevrasının, acil durumlarda çok kritik bir müdahale şekli olduğunu belirten Kayır, bu yöntemi herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizdi.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Kayır, Heimlich manevrasının uygulanışına dair bilgiler vererek, “Soluk borusuna yabancı cisim kaçan hastanın arkasına geçerek, bir elimizi yumruk yapıp, göbek deliği ile göğüs boşluğu arasına koymalıyız. Diğer elimizi de bunun üzerine koyarak, hızlı bir şekilde içe ve yukarıya doğru 5-6 kez bastırmak gerekiyor. Bu uygulama sayesinde basıncı artırarak, yabancı cismin çıkmasını sağlamalıyız. Her şeyin saniyeler içinde yapıldığı bu acil durumda, zaman kaybetmeden müdahale edilmesi hayati öneme sahiptir” dedi.
Doç. Dr. Kayır, Heimlich manevrasının basit ama hayat kurtarıcı bir teknik olduğunu belirterek, herkesin bu manevrayı öğrenmesi gerektiğine dikkat çekti. “Soğukkanlı bir şekilde uygulandığında etkili bir sonuç doğurabilmektedir.” şeklinde konuştu.
“Zamanında ve doğru yapılırsa çok basit ve etkili bir manevra”
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Güvenç Doğan, soluk borusuna yabancı cisim kaçması durumunun özellikle çocuklarda sıkça yaşandığını ifade etti. Doğan, bu durumun dünya genelinde çocuk ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu tür acil durumlarla her an karşılaşabiliyoruz. Evde, okulda, markette, restoranda ya da herhangi bir sosyal ortamda meydana gelebilir” dedi.
Hızlı ve soğukkanlı bir müdahalenin önemine değinen Doğan, “Kişinin elini boğazına götürdüğünü ve yüzünün morarmaya başladığını görmek, bu tip bir duruma maruz kalındığını gösterir. Eğer kişi konuşabiliyor, nefes alabiliyor ya da öksürebiliyorsa bu iyi bir işaret. Ancak bu belirtiler yoksa, Heimlich manevrası yapılması gerektiği akla gelmelidir” dedi. Doğan, bu manevranın zamanında ve düzgün bir şekilde yapıldığında son derece etkili olduğunu ifade etti.
Çeşitli tehlikelerin sadece hastanelerle sınırlı olmadığını belirten Doç. Dr. Doğan, “Yemek yerken, konuşurken ya da h