Türkiye’nin deprem gerçeğinden yola çıkan ve son yıllarda meydana gelen depremlerden etkilenen 6 öğrenci, “Hayatta Kalma Destek Bilekliği Projesi”ni geliştirmeye karar verdi. Bu proje, yıkılan binaların enkazlarında kalan insanların yerini, konumunu ve hayatta olup olmadıklarını hızlı bir şekilde tespit etmeyi amaçlıyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Proje danışmanı ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Volkan Kaya’nın liderliğinde, öğrenciler 3 ay süren bir çalışma sonucunda, içerisinde nabız ve oksijen ölçümü yapan, GPS ve sarsıntı sensörü barındıran bir bileklik tasarladı. Bu bileklik, yüksek şiddetteki sarsıntıları algılayarak devreye giriyor ve sensörleri ile ölçüm yapabiliyor.
Bilekliğin entegre edilmesi durumunda, depremler sırasında enkaz altında kalan insanların konumunu ve yaşam belirtilerini radyo frekansı üzerinden acil durum ekiplerine iletebilme özelliği bulunuyor. Proje, arama kurtarma ekiplerine kolaylık sağlamak amacıyla tasarlandı ve afetten sonra internet bağlantısı olmadan dahi en hızlı şekilde enkaz altında kalan ve hayatta olan kişilere ulaşılmasını hedefliyor.
Öğrenciler, hazırladıkları proje ile bu yıl İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST’e başvurarak ödül almayı ve projelerini geliştirmeyi planlıyorlar.
“Kişinin hayatta kalma olasılığını artırıyor”
Projede yer alan öğrencilerden Tanju Ömer Coşkun Özer, son yıllarda Türkiye’deki depremlerin arttığını belirtti. Kahramanmaraş’ta 2023’te ve geçen ay İstanbul’da gerçekleşen depremlere atıfta bulunarak, olağanüstü durumların artma riskinden dolayı bu projeyi oluşturma kararı aldıklarını vurguladı. Özer, “Bu projemiz bir yaşam bilekliği olarak tanımlanabilir. Bilekliğimiz, enkaz altında kalan kişinin nabzını ve koordinat bilgilerini acil yardım ekiplerine iletebilecek.” diyerek projenin hayati önem taşıdığını ifade etti.
Öğrencilerden Esila Oğuz da bu proje ile enkaz altında kalmış kişilere hızlıca ulaşılabileceğini belirtti. Oğuz, “Kahramanmaraş depremlerinde kaç kişinin enkaz altında kaldığını bilmiyorduk. Projemiz, enkaz