1. Haberler
  2. İzmir
  3. Torbalı’da Kağıt Fabrikası Krizi Büyüyor!

Torbalı’da Kağıt Fabrikası Krizi Büyüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya Kağıt A.Ş. tarafından İzmir’in Torbalı ilçesinde kurulması planlanan “Dekor Kağıt Yatırımı, Enerji ve Buhar Üretim Tesisi Entegre Projesi”, çevresel endişeler nedeniyle büyük bir tepkiyle karşılandı. Projenin potansiyel su kaynaklarına etki edeceği ve bölgedeki çevresel tehditler ortaya koyması, yerel halk ve çeşitli sivil toplum kuruluşları arasında tartışmalara yol açtı. Şirketin Genel Müdürü Tunç Efe’nin ihracat vurgulu açıklamalarına, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun sert bir yanıt verdi.

Günde 1,5 Milyon Litre Su Tüketimi

Proje dosyasında belirtilene göre, yeni fabrika yıllık 130 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikanın, günde 1.560 ton (yaklaşık 1,5 milyon litre) yeraltı suyu kullanacağı öngörülüyor ki bu da yıllık toplamda 500 bin ton su tüketimi anlamına geliyor. Söz konusu tesisin kurulacağı arazinin tarım alanı içerisinde yer alması ve su stresinin yaşandığı Küçük Menderes Havzası’na yakınlığı, çevresel kaygıları daha da artırmakta.

“Bu Ovanın Kaybı, Geleceğimizin Kaybı”

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, yerel tarımın ve içme suyu kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirtirken şunları söyledi:

“Torbalı’ya sanayi yatırımı yapılmasına karşı değiliz. Ancak bu yatırım, suyu buharlaştıran bir fabrika olmamalı. Günde 1,5 milyon litre yeraltı suyu çekecek bir yatırım ile karşı karşıyayız. Bu durum ilçenin tarımını ve içme suyu kaynaklarını doğrudan tehdit ediyor. Önceki deneyimlerimizden yola çıkarak, Tire ve Söke gibi bölgelerde kurulan kağıt fabrikalarının su kaynaklarını nasıl kuruttuğunu biliyoruz. Gurgur Dağı’nın altından kalan su yeraltı suyu ve bu su, Torbalı’nın geleceğidir. Biz ‘Su yoksa hayat da yoktur’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Eğer bu ovayı kaybedersek, sadece toprağı değil, geleceğimizi de kaybedeceğiz. Şirket gerçekleri gizleyerek belki bazı kurumları aşabilir ancak halkımızın ve hukukun önünde söylediklerinin doğru olmadığını ispatlayacağız.”

“Suyumuzu Bitirerek İhracatçı Olmak Mümkün Mü?”

Olgun, yatırım alanının ormanlık bölgede yer aldığını gösteren uydu görüntülerini de paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Alan, sanayi imarlı değil ve ormanlık alanın içerisinde yer alıyor. İhracatı artıracak, ithalatı kısacak yatırımlara Türkiye’de ihtiyaç duyulduğunu kabul ediyorum. Ama bu yatırımın yeri Torbalı değil. Suyumuzu bitirerek mi ihracatçı olacaksınız? Bu yaklaşım sürdürülebilir değil ve kabul edilemez. Şirket yetkilileri ihracatçı konumuna geçileceğini ve cari açığın azalacağını söylüyor. Ancak soruyoruz: Bu başarı hangi bedelle gelecek? Torbalı Ovası’ndan her gün 1,5 milyon litre su çekerek mi? Türkiye’nin son kağıt yatırımı Zonguldak’ta yapıldı ve bu projede deniz suyu kullanılarak üretim yapılacağı öngörülüyor. Torbalı’nın 313 bin dönüm ekilebilir tarım alanı mevcut; ancak mevcut su kaynaklarımız bu alanların sulanması için yeterli gelmiyor. Torbalı Ticaret Odası olarak geçmişte Taşkesik’te yapılmak istenen çöp tesisi ve OSB’ye kurulmak istenen kurşun fabrikasına nasıl ‘dur’ dediysek, bugün de aynı kararlılıkla hareket edeceğiz. Amacımız sadece bugünü kurtarmak değil, aynı zamanda geleceği korumaktır. Bu topraklara ve suya sahip çıkmak hepimizin görevi.”

Torbalı’da Kağıt Fabrikası Krizi Büyüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!