Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, NATO üyesi 32 müttefikin temsil edileceği toplantı, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecektir. Bu toplantılar, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantıları, müttefik bakanlar arasında zirveler öncesi ilave görüşmeler yapılmasına imkan sunmaktadır. Bu kapsamda, 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey’de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin hazırlıkları da Antalya’daki bu toplantıda ele alınacaktır.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Toplantı boyunca, müttefik dışişleri bakanlarının NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey NATO yetkilileri ile 14 Mayıs akşamı Bakan Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek sosyal bir etkinlikte bir araya gelmeleri beklenmektedir. Ardından, 15 Mayıs sabahı gerçekleştirilecek Kuzey Atlantik Konseyi gayriresmi oturumunda, ittifakın gündemindeki başlıca meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir.
Avrupa güvenliğinin geleceği ve transatlantik güvenliğinde külfet paylaşımının ele alınması da toplantının öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacaktır. Bakan Fidan, NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin temel unsuru olduğunu ve bu rolün korunmasının büyük önem taşıdığını belirtecek ve ittifak dayanışmasının pekiştirilmesi gerektiğine dikkat çekecektir.
Fidan, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayi altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli katkılarda bulunmaya kararlı olduğunu vurgularken, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerin AB’nin savunma alanındaki çabalarına katılımının gerekliliğini de ifade edecektir. Bakan, savunma harcamalarının GSYİH’nin yüzde iki oranını aşan Türkiye’nin, bu alanda daha fazla yatırım yapmaya ve yeteneklerini geliştirmeye hazır olduğunu belirtecektir.
Ayrıca, toplantıda Fidan’ın, “360 derece güvenlik” anlayışı çerçevesinde Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi, İttifak’a komşu bölgelerde ve Orta Doğu’da barış ve istikrar sağlanmasının gerekliliğine vurgu yapması beklenmektedir. Bunun yanı sıra, terörizmle mücadelede sağlıklı bir dayanışmanın olması gerektiği de belirtilmektedir. Fidan’ın NATO toplantısı sırasında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceği de planlanmaktadır.
NATO ve Türkiye
NATO, güvenlik garantilerine ve karşılıklı taahhütlere dayanan bir Kuzey Atlantik İttifakı olarak 4 Nisan 1949’da imzalanan Vaşington Antlaşması ile kurulmuştur. Türkiye, NATO’ya 18 Şubat 1952 tarihinde üye olmuştur