Küresel borçlar, 2023 yılının ilk çeyreğinde 324 trilyon doların üzerine çıkarak rekor bir seviyeye ulaştı. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayımlanan “Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, bu yılın ilk üç ayında borç tutarı, 7,5 trilyon doların üzerinde bir artış göstererek 324,3 trilyon dolara ulaştı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Geçen yılın aynı döneminde küresel borç miktarı 313 trilyon dolar olarak hesaplandığı için yaşanan bu artış, önemli bir gelişme olarak kaydedildi. ABD dolarının başlıca ticaret ortaklarına karşı değer kaybetmesi, küresel borcun dolar cinsinden genişlemesine katkı sağladı. Ayrıca 2025’in ilk çeyreğinde görülen borç artışı, 2022’nin sonundan itibaren çeyrek başına ortalama 1,7 trilyon dolarlık artışların dört katına ulaştı.
Küresel Borçtaki En Büyük Artış Çin, Fransa ve Almanya’dan Kaynaklandı
Bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen borç artışının en büyük katkısı, Çin, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden geldi. Bununla birlikte, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’de borç seviyeleri azalma gösterdi. Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu, bu dönemde 217,7 trilyon dolar olarak kaydedilirken, gelişmekte olan ülkelerde toplam borç 106,5 trilyon dolara ulaştı. Bu durum, söz konusu ülkelerde borcun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranının yüzde 245 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtı.
Bu artışın büyük bölümünün kaynağı olan Çin, sadece 2 trilyon dolardan fazla borç artışına tanıklık etti. Çin’de kamu borcu son birkaç yıldır hızlı bir artış göstermekte ve bu oran 2019 yılında GSYH’nin yüzde 60 seviyesindeyken, günümüze kadar yüzde 93’ün üzerine çıkmıştır.
Küresel borcun dağılımında, hane halkına ait borçlar bu yılın ilk çeyreğinde 60,4 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 93,9 trilyon dolara, kamu borçları 97,1 trilyon dolara ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 72,9 trilyon dolara yükseldi.
Küresel Borcun GSYH’ye Oranı Düşmeye Devam Ediyor
Küresel borcun GSYH’ye oranı art arda dördüncü çeyrekte düşmeye devam etti ve bu oran yüzde 325 oldu. Toplam GSYH’ye oranlar göz önüne alındığında, hane halkına ait borçlar geçen yılın aynı dönemine göre