Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan “Bilirkişilik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında bilgiler paylaştı. Bu yönetmeliğin, adaletin sağlanması ve hakikatin ortaya çıkarılması açısından önemli bir rol üstlenen bilirkişilerin niteliklerini artırmada yardımcı olacağını ifade etti.
Tunç, Yönetmelik ile birlikte bilirkişilik temel eğitimlerinin, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın izniyle üniversiteler, Türkiye Adalet Akademisi veya kamu kurumu niteliğindeki meslek üst kuruluşları tarafından verileceğini söyledi. Ayrıca, Bilirkişilik Temel Eğitim Kitabı’nın güncellenmiş olduğunu belirtti. Bu değişiklikler, bilirkişilerin daha donanımlı ve uzmanlaşmış bir şekilde eğitim almasını sağlamayı hedefliyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Ayrıca, bilirkişilerin belirlenmesine yönelik bir performans sisteminin hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda, son üç yıldır açılamayan eğitimlerin yeniden başlatılacağını duyurdu. Tunç, yönetmelik değişikliğinden sonra ilgili kurum ve kuruluşlardan eğitim başvurularının alınarak, 15 Mayıs 2025 tarihinde bilirkişilik eğitimlerinin başlayacağını ifade etti. Bu gelişmenin, yargılama süreçlerinin daha etkili ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
Adaletin tecellisi için hakikatin ortaya çıkmasında önemli bir görev icra eden bilirkişilerin daha nitelikli ve donanımlı hale gelmesini sağlayacak ‘Bilirkişilik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bilirkişilik…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) May 4, 2025
Son olarak, Tunç, bilirkişilik kurumunu güçlendirmeye ve adalet sisteminin işleyişine katkı sunmaya devam edeceklerini dile getirerek, bu gelişmelerin yargı camiası, ülke ve millet açısından hayırlı olmasını temenni etti. Böylece, bilirkişilik alanında atılan adımlar, yargı sisteminin daha işlevsel ve güvenilir olmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.