İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, 2020 yılında TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) desteğiyle bir biyoteknoloji firması olan AdBioInk’i kurmuş ve bu firma, TÜBİTAK Marmara Teknopark bünyesinde faaliyet göstermektedir. Öztürk, üniversitedeki akademik kariyerini sürdürürken aynı zamanda inovatif çözümler geliştirme hedefiyle bu girişimi hayata geçirmiştir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
AdBioInk firması, insanların vücudunda doğal ortamı taklit eden biyomürekkepler ve biyopolimerler geliştirmektedir. Bu biyomeşhur ürünler, hücrelerin sanki vücut içinde yer alıyormuş gibi gelişimini sağlayan bir mikroçevre oluşturarak doku mühendisliği ve yapay organ araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydetmektedir. Ürünler, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Güney Kore, İspanya, Polonya ve Brezilya gibi ülkelerin teknolojik merkezlerine ihraç edilmektedir.
Doç. Dr. Öztürk, doktora sonrası araştırmalarını ABD’deki Harvard Üniversitesi’ne bağlı doku mühendisliği laboratuvarında gerçekleştirdiğini ve bu süreçte biyomalzeme ile doku mühendisliği alanında derinlemesine bilgi edinme fırsatı bulduğunu belirtmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra, biyomühendislik çalışmalarının hızlanması için yoğun bir çaba içerisine girmiştir.
2020 yılında TÜBİTAK BİGG Programı desteği ile AdBioInk’i kuran Öztürk, bu süreçte TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ve KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği ile ürünlerini geliştirdiğini, doku mühendisliği alanında yapay organ ve doku geliştirmede kullanılabilecek biyomalzemeler tasarladığını vurgulamaktadır.
Öztürk, biyomürekkep ve biyopolimerler gibi biyomalzemelerin üretiminde uzmanlaşarak bu alanda ABD ve Japonya gibi yüksek teknolojili ülkelere ihracat gerçekleştirdiklerini de açıklamıştır. Ürünlerinin kilogram başına ihracat değerinin 100 bin dolar civarında olduğunu ifade etmektedir.
“Başta deri olmak üzere kemik, kıkırdak uygulamalarında kullanılabilir”
Geliştirdikleri biyomürekkepler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Öztürk, bu ürünleri 3D biyoyazıcı sistemlerinin sarf malzemesi olarak tanımlamaktadır. Bu biyomürekkepler, yapay organ ve doku üretiminde hücre dışı matris görevi görerek, hücrelerin uygun bir ortamda tutunup gelişimini sağlar. Ayrıca ultraviyole ışık altında kürlenebilen özel