Dünya Aşı Haftası, her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanarak aşılamanın önemine dair toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunması ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önlenmesi amaçlanıyor. İlk olarak 1974 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından başlatılan bu önemli etkinlik, Türkiye’de ise 1981 yılından bu yana devam eden Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) ile güçlendirilmektedir. Bu program, her çocuğun hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamayı ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeyi hedefliyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Sağlık Bakanlığı, bu program aracılığıyla difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokoka karşı koruyucu aşılar sunmaktadır.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, aşılamanın önemi ve Bakanlık tarafından yürütülen çalışma hakkında Anadolu Ajansı muhabirine önemli bilgiler verdi. Bu yıl DSÖ tarafından belirlenen Dünya Aşı Haftası teması “Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün” ifadesini taşıyor. Demirkol, Türkiye’nin 1981 yılından bu yana Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nı başarıyla yürüttüğünün altını çizdi.
“13 hastalığa karşı ücretsiz aşı hizmetimizi sunuyoruz”
Demirkol, 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ve 2008’den bu yana sunulan beş bileşenli karma aşıyı bir araya getiren yeni altı bileşenli karma aşının uygulanmasına geçildiğini bildirdi. “Şu anda 13 hastalığa karşı Sağlık Bakanlığımızca vatandaşlarımıza ücretsiz aşı hizmeti sunuyoruz.” diyen Demirkol, aşının tüm vatandaşlara tereddüt içermeden ulaşabilmesi için yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade etti.
“Birçok hastalığı aşı sayesinde gündemimizden çıkarmış olduk”
Aşılamaya yönelik farkındalık artırma çalışmaları sürerken, sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere bağlı olarak aşı kararsızlığının arttığına dikkat çeken Demirkol, vatandaşlara doğru bilgi ulaştırmak için tüm illerde sağlık okuryazarlığı üzerine çalışmalar yapıldığını bildirdi. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde aşılamayla ilgili eğitimler de verildiğini belirten Demirkol, 1981 yılından bu yana uygulanan ücretsiz aşı uygulaması sayesinde çocuk felci gibi ciddi sorunlar yaratan hastalıkların toplumsal