1. Haberler
  2. İzmir
  3. Çiğli Tesisinin 4. Ünitesi Açıldı, İzmir Liderliğe Döndü

Çiğli Tesisinin 4. Ünitesi Açıldı, İzmir Liderliğe Döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, seçim vaatlerinden birini daha gerçekleştirdi. Kentin uzun süre öncelikli projeleri arasında yer alan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. ünitesi, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir törenle hizmete açıldı.

Gerçekleştirilen 1 milyar liralık yatırımla, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olması unvanı tekrar kazanılan tesis, tek başına 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip olma özelliği taşımaktadır. Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne kurulan bu yeni faz ile günlük 216 bin metreküp ek kapasite kazanıldı. Bu miktar, yaklaşık 86 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar bir su miktarını ifade ediyor.

2000’li yılların başında, Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve metropol ilçelerin atık su arıtma ihtiyacının yüzde 96’sını karşılayan tesisin günlük arıtma kapasitesi, 604 bin 800 metreküpten yaklaşık yüzde 36 artışla 820 bin 800 metreküpe yükseldi. Yeni ünite ile birlikte tesisin kapasitelerinin ve çalışma verimlilikleri de artacak, İzmir Körfezi’ndeki temizlenme süreci hızlandırılacaktır. 4. faz ünitesi; ön çökeltim, biyofosfor havuzu, havalandırma havuzu ve son çökeltim havuzları gibi bölümlerden oluşmakta. Tesis, ileri biyolojik olarak arıtıldıktan sonra, kirlilikten arındırılan suları İzmir Körfezi’ne deşarj ediyor. Bu yeni fazın devreye girmesiyle birlikte İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından yıllık arıtma kapasitesi 352 milyon 283 bin 875 metreküpten 431 milyon 123 bin 875 metreküpe çıkacak.

Türkiye’nin En Büyüğü Olacak

Daha önce atık suların arıtılmasında lider konumda bulunan İzmir, 4. fazın işletime alınması ile birlikte tekrar liderliği eline aldı. Türkiye genelinde günlük arıtılan toplam 4 milyar 631 milyon metreküp atık suyun yüzde 6,37’si İZSU tarafından arıtılmakta. İleri biyolojik yöntemle ülke genelinde arıtılan toplam atık suların ise yüzde 12’si yine İZSU tarafından gerçekleştirilmekte.

İzmir şehir genelinde mevcut durumda 65 adet arıtma tesisi işletilmektedir. Bu tesislerin 25’i, Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik arıtma tesisi özelliği taşımaktadır. İzmir’deki arıtma tesislerinde arıtılan atık suların yüzde 97’si, ileri biyolojik arıtma yöntemi ile işlem görmektedir.

Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Körfez Temizliği İçin Önemli Adım

Tesis ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Tesisimizi öz kaynaklarımızla 1 milyar liralık yatırım ile hizmete aldık. Bu kapasite, Çiğli tesisimize alanında Türkiye’nin en büyük tesisi olma özelliğini kazandırıyor. 4. faz ünitemiz tek başına yaklaşık 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip bir tesistir. Sadece bu faz bile Türkiye’nin birçok

Çiğli Tesisinin 4. Ünitesi Açıldı, İzmir Liderliğe Döndü
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!