1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Ticaret Görüşmeleri ve Piyasa Beklentileri Hareketli

Ticaret Görüşmeleri ve Piyasa Beklentileri Hareketli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Ekonomisi ve Küresel Ticaret Müzakereleri

ABD yönetiminin tarifeler konusunda ticaret partnerleriyle yürüttüğü müzakerelere yönelik iyimserlikler, küresel risk iştahını canlı tutarken bu hafta ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların odağında yer alıyor. Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, görevindeki ilk 100 günüyle ilgili Time dergisine verdiği röportajda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in kendisini aradığını ve bir anlaşma yapılması için Pekin ile aktif müzakere yürütüldüğünü belirtti.

Trump, ülkelerle yürüttükleri müzakerelere dayanarak 3 ya da 4 hafta içinde bir anlaşmanın açıklanmasının beklendiğini ifade etti. Ayrıca, bir yıl sonra ABD’nin diğer ülkelere uygulayacağı gümrük tarifelerini “tam bir zafer” olarak değerlendireceğini söyledi. Bununla birlikte, Cuma günü yaptığı başka bir açıklamada, Çin’den önemli bir şey almadıkları sürece bu ülkeye yönelik gümrük tarifelerini düşürmeyeceklerini vurguladı. Pekin hükümeti, Trump’ın Çin ile müzakerelerin sürdüğüne dair iddialarını yalanlayarak, Washington’un kamuoyunu yanılttığını savundu.

ABD basınında yayımlanan haberlerde, ekonomik maliyetlerin belirli sektörler üzerinde ağır yük oluşturması nedeniyle Çin’in ABD’den ithalata uyguladığı yüzde 125 oranındaki gümrük vergisini belirli ürünler için askıya almayı düşündüğü öne sürüldü. Analistler, tarife müzakerelerine yönelik çelişkili açıklamaların varlık fiyatlamalarında etkili olduğunu belirterek, müzakerelere dair somut adımlar atılması durumunda risk algısının azalacağını ifade etti.

Makroekonomik Göstergeler

Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında yukarı yönlü revizyonla 52,2 olarak belirlendi. Ancak, endeks, yukarı yönlü revizyona rağmen Temmuz 2022’den bu yana kaydedilen en düşük değeri aldı. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi 1981, uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 1991’den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

Analistler, Trump’ın tarife açıklamalarının ardından istihdam piyasasındaki güncel durumun da yatırımcıların odağında olduğunu vurgulayarak, bu hafta açıklanacak büyüme ve istihdam verilerinden alınacak sinyallerin ekonomik projeksiyonlar üzerinde etkili olmasını beklediklerini belirtti.

Jeopolitik Gelişmeler: Hindistan ve Pakistan

Jeopolitik alanda – özellikle Hindistan ve Pakistan arasındaki artan gerilim- yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Hindistan’ın Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesindeki silahlı saldırısı sonucunda 22 Nisan’da 26 kişinin hayatını kaybetmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırdı. Hindistan, saldırının arkasında Pakistan’ın olduğunu iddia ederken, İndus Suları Anlaşması’nı askıya aldı ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerini durdurma kararı aldı.

Pakistan ise bu suçlamaları reddederek, Hindistan’daki diplomatik personel sayısına kısıtlamalar getirmiş ve İndus Sular Anlaşması’nın dışına çıkmasının savaş nedeni olacağını açıklamıştır. Bu durum, bölgedeki gerilimi daha da artırdı.

ABD Bilanço Sezonu ve Piyasa Durumu

New York Borsası’nda, Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,74, Nasdaq endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,05 değer kazandı. Ancak, endeks vadeli kontratlar yeni haftaya negatif bir seyirle başladı. Kurumsal tarafta, hafta boyunca Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms ile birlikte birçok sektörün öne çıkan şirketlerinin finansal sonuç

Ticaret Görüşmeleri ve Piyasa Beklentileri Hareketli
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!