1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Bayraktar TB3, İlk Kez Gemiden Otonom Testleri Geçti!

Bayraktar TB3, İlk Kez Gemiden Otonom Testleri Geçti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Bayraktar TB3, kısa pistli gemiden kalkış ve iniş yapabilen ilk SİHA olarak öne çıkmaktadır. Bu insansız hava aracı, “kısa pistli gemiden tam otonom kalkış-iniş testlerine” başarıyla devam etmektedir. Baykar Teknoloji’nin geliştirdiği bu SİHA, 2024 yılı itibarıyla gerçekleşen önceki testlerin ardından, 22 Nisan 2024 tarihinde yeni bir test aşaması için gemide bulundurulmaya başlanmıştır.

Bayraktar TB3, daha önce Muğla Aksaz açıklarında gerçekleştirilen ve TCG Anadolu gemisinden yapılan ilk testlerde de başarı sağlamıştır. Şimdiye kadar toplam 24 sorti otomatik gemi kalkış-inişi gerçekleştiren Bayraktar TB3, Saros Körfezi’nde 4 gün süren “kısa pistli gemiden tam otonom kalkış-iniş testlerini” başarıyla tamamlayarak performansını bir kez daha kanıtlamıştır.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bu testler boyunca, Bayraktar TB3’ün 4. prototipi olan Bayraktar TB3 PT-4 de ilk kez test süreçlerine katılmıştır. Keşan’daki Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kalkan bu Prototip, TCG Anadolu’ya başarılı bir iniş gerçekleştirerek gemide ilk kez iki adet milli SİHA’nın konuşlanmasını sağlamıştır. Bu durum, Türkiye’nin savunma sanayisinde kaydettiği ilerlemeyi bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Testler sırasında Baykar Proje Ekibi’ne liderlik eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, teknik süreçleri yakından takip etmiştir. Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu da testi köprü üstü ve yer kontrol istasyonlarından izleyerek sürecin nasıl ilerlediğini değerlendirmiştir. Şu ana kadar Bayraktar TB3 SİHA’nın toplam uçuş süresi 1030 saati bulmuştur, bu da aracın güvenilirliğini ve etkinliğini artıran bir faktördür.

Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısıyla birlikte, sunduğu kabiliyetler sayesinde sınıfındaki en üst düzey insansız hava aracı olma potansiyeline sahiptir. Görüş hattı ötesi haberleşme yetenekleri ile donatılan milli SİHA, bu sayede çok uzak mesafelerden kontrol edilebilecektir. Keşif ve gözetleme, istihbarat toplama ile akıllı mühimmat taşıma gibi çeşitli görevleri yerine getirerek, Türkiye’nin askeri gücüne önemli katkılarda bulunacağı öngörülmektedir. Bu özellikleriyle Bayraktar TB3, Türkiye’nin ulusal güvenliğini ve caydırıcı etkisini artıracak bir silah sistemi olarak öne çıkmaktadır.

Bayraktar TB3, İlk Kez Gemiden Otonom Testleri Geçti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!