1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda Soykırım Davası

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda Soykırım Davası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Hukuk Heyeti, Güney Afrika’nın Soykırım Davasını Takip Ediyor

Güney Afrika’nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı “soykırım davası” ile ilgili TBMM Hukuk Heyetinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan katıldı.

📱 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

📍 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
📍 Anlık gelişmeler için
AA Canlı

Basın toplantısında, BM Genel Kurulu‘nun, 19 Aralık 2024 tarihinde kabul ettiği karar doğrultusunda, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki BM ve diğer uluslararası kuruluşlara karşı yükümlülükleri konusunda UAD’den danışma görüşü talep ettiğini belirten Cüneyt Yüksel, Türkiye’nin bu süreçte aktif rol üstlendiğini vurguladı. Yüksel, Türkiye’nin de yer aldığı 45 devlet ve uluslararası kuruluşun UAD’ye yazılı beyanda bulunduğunu ifade etti.

UAD’de 40 devlet ile 4 uluslararası kuruluşun sözlü sunum yapacağını aktaran Yüksel, bu süreçte Türkiye’nin 30 Nisan 2025’te saat 16:00’da sözlü sunum gerçekleştireceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Lahey’e gideceklerini belirten Yüksel, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz‘ın sunumu gerçekleştireceğini söyledi. Ayrıca, bu sunumlara İslam İşbirliği Teşkilatı, BM Genel Sekreterliği, Arap Ligi ve Afrika Birliği’nin de katılım göstereceği belirtildi.

UNRWA’nın Hayati Önemi

Yüksel, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerinin, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların küresel bir insanlık sorunu haline geldiğini ifade ederek uluslararası sistemin yaşananlara karşı sessiz kaldığını söyledi. 28 Ekim 2024’te İsrail, UNRWA’nın faaliyetlerini sonlandırmak için yasalar çıkardığının altını çizen Yüksel, bu durumun uluslararası hukuk açısından ciddi bir saldırı teşkil ettiğini vurguladı.

UNRWA’nın, 279 okul, 65 sağlık tesisi ve 28 kadın destek merkezi ile çeşitli hizmetlerde bulunduğunu belirten Yüksel, bu ajansın Filistinli mültecilere sağladığı hizmetlerin hayati önem taşıdığını dile getirdi. Yüksel, ajansın temel eğitim, sağlık, sosyal yardımlar ve acil durum yardımları gibi birçok alanda hizmet verdiğini ve bu hizmetlerin milyonlarca Filistinli mültecinin yaşam koşulunu iyileştirdiğini ifade etti.

Gazze’deki

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda Soykırım Davası
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!