1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Marmara’da Mart Ayı Yağışları Tarihinin En Düşük Seviyesinde

Marmara’da Mart Ayı Yağışları Tarihinin En Düşük Seviyesinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, Marmara Bölgesi Mart ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 66,1 milimetre olarak gerçekleşti. Bu bağlamda, bölgeye geçen yıl Mart ayında 63 milimetre, bu yılın aynı döneminde ise 25,7 milimetre yağış düştü. Bu verilere göre, bölgede Mart yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 61, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 azaldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Mart ayında İstanbul’da yağışların azalması nedeniyle son 39 yılın en düşük Mart ayı yağışı kaydedildi. Ayrıca Kırıkkale’de son 65, Balıkesir’de son 42, Kocaeli ile Sakarya’da ise son 36 yılın en düşük Mart ayı yağışı kayıtlara geçti. Yağışlı gün sayıları Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde 15-20 gün aralığında gerçekleşirken, Kırıkkale çevresinde yer yer 1 güne kadar düştü.

“Türkiye genelinde yağışlarda ciddi düşüş gözlemliyoruz”

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de özellikle Marmara Bölgesi’nde yağışlarda önemli bir düşüş yaşandığını belirtti. Marmara Bölgesi’nde yağışların geçen yıla göre yüzde 59, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 61 oranında azaldığını vurgulayan Özdemir, “Türkiye genelinde yağışlarda ciddi bir düşüş gözlemliyoruz. 39-40 yıllık ortalamalara bakıldığında da bu azalma net bir şekilde görülüyor. Kuraklık maalesef Türkiye’nin belini büküyor.” dedi.

Özdemir, baraj doluluk oranlarının geçici bir rahatlama sağladığını ancak asıl tehlikenin devam ettiğini belirterek, “Barajlarımızın dolu olması bizi aldatmasın. Bu yıl Marmara ve Karadeniz sahillerinde etkili olan kuvvetli yağışlar toprağın bir miktar nemlenmesini sağladı, ancak bu yeterli değil. Önümüzdeki yıllar için bu bir alarmdır.” ifadesini kullandı.

“Meteorolojik kuraklık yer altı sularını, gölleri, nehirleri etkiliyor”

Dünyada ortalama sıcaklık artışının 1,3 dereceye ulaştığını kaydeden Özdemir, metropollerde bu artışın daha da fazla hissedildiğine dikkat çekti. Fosil yakıt kullanımının hala yüksek seviyede olduğuna işaret eden Özdemir, “Büyük ülkeler yeşil enerjiye geçişte maliyet nedeniyle zorlanıyor. Ancak bu yakıtların kullanımından vazgeçilmezse kuraklık daha da artacak.” şeklinde konuş

Marmara’da Mart Ayı Yağışları Tarihinin En Düşük Seviyesinde
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!