Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un öncülüğünde gerçekleştirilen Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı, önemli sonuçlarla gündeme geldi. Toplantıda, ortak bir deklarasyon yayımlandı ve bu belgede, İsrail Parlamentosu’ndan uluslararası hukuk uyarınca geçerli olmayan tüm yasa ve yasa girişimlerini geri çekmesi talep edildi. Ayrıca, derhal ve kalıcı bir ateşkeş sağlanması istendi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Kurtulmuş’un yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı. Bu etkinlik, Conrad Otel’de düzenlendi. Toplantıya katılan 14 ülkenin temsilcileri arasında Türkiye de bulunuyordu. Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Filistin Ulusal Konseyi Başkanı Rawhi Fattouh gerçekleştirdi. Ardından, farklı ülkelerin meclis başkanları sırayla söz aldı.
Konuşmacılar arasında Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmad Safadi, Katar Şura Meclisi Başkanı Hassan bin Abdulla Al Ghanim, İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Francina Armengol Socias, Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam, Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani ve Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Tan Sri Dato Johari bin Abdul gibi isimler yer aldı. Bunun yanı sıra, Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Senegal Ulusal Meclisi Başkanı El Hadj Malick Ndiaye, BAE Federal Ulusal Konseyi Başkanı Saqr Ghobash ve Cezayir Ulusal Meclisi Başkan Vekili Hammad Ayoub da bu önemli oturumda konuşma yaptı. Tüm meclis başkanları, Filistin için “ortak dayanışma” vurgusu yaptı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Ortak deklarasyonda “ateşkes” çağrısı
Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu için düzenlenen toplantıda, bir yuvarlak masa oturumu da gerçekleştirildi. Bu oturumda, grubun yapısı ve çalışma yöntemleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu ve bir ortak deklarasyon metni kabul edildi. Bu deklarasyonda, İsrail Parlamentosu’na, uluslararası hukukla çelişen tüm yasa ve yasama girişimlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca, 15 Ocak’ta Gazze’de imzalanan ateşkes anlaşmasının her aşamasının uygulaması için derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması talep edildi.
Deklarasyonda şu ifadeler dikkat çekti: “İki devletli çözümün güvenilir, sürdürülebilir ve geri döndürülemez bir şekilde uygulanmasını sağlamak, Filistinli mültecilerin uluslararası hukuk çerçevesinde geri dönüş haklarının temin edilmesi gerekiyor. Bölgedeki tüm ulus ve devletlerin güvenliği açısından tek uygulanabilir seçenek iki devletli çözümdür.”