Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’nda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kocaeli’nin Türkiye ekonomisi açısından taşıdığı önemi vurguladı. Tunç, sempozyumda ticaret ve sözleşme hukuku çerçevesinde karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılacağını açıkladı. Bu konulardaki görüş ve düşüncelerin kendi nezdinde oldukça değerli olduğunu belirtti.
Tunç, adaletin sağlanabilmesi için hukuk devleti ilkesine dayalı, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemine, donanımlı hukuk uzmanlarına ve uygun fiziki ve teknolojik altyapıya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek mevzuatın önemine dikkat çekti. Adalet hizmetleri kapsamındaki fiziki mekanlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tunç, son 23 yıl boyunca Türkiye’nin temel kanunlarının çağın gereksinimlerine uygun olarak güncellendiğini, anayasal reformlarla hak arama yollarının genişletildiğini ve dezavantajlı sosyal kesimleri güçlendiren düzenlemelere imza atıldığını sözlerine ekledi.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Yargı birliğinin sağlanması ve yüksek yargı kurumlarının yeniden yapılandırılması ile hukuk devleti ilkesinin güçlendirildiğini belirten Bakan Tunç, “Türkiye’nin hukuk güvenliği endeksi dünya sıralamasında geride olduğunu iddia edenler, Türkiye’ye büyük haksızlık yapıyorlar” ifadesini kullandı. Ülkelerin sıralamalarında Türkiye’nin önünde gösterilen birçok ülkenin yargı sistemleri ve demokratik seçimlere sahip olmadığını hatırlatarak, bu tür sıralamaların inandırıcılığını sorguladı.
“Türkiye hukuk güvenliği noktasında en güvenli ülkelerden biridir”
Tunç, “Masa başında düzenlenmiş hiçbir objektif kritere dayanmadığı belirli ideolojilere sahip kişilerin görüşleriyle oluşturulan listeler ile ülkenin sıralanmasını söylemek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve yargıya büyük bir haksızlıktır” dedi. Basın özgürlüğü endekslerinde Türkiye’nin durumunu eleştiren Tunç, “Son bir yıl içerisinde İsrail’in 200’den fazla gazeteciyi öldürdüğü bilinen bir gerçek. Böyle bir ülkeden daha geride gösterilmek, tamamen kara propaganda çalışmalarıdır” şeklinde konuştu.
Tunç, Türkiye’nin hukuk güvenliği açısından oldukça sağlam bir konumda olduğunu ve yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının her zamankinden daha iyi hale geldiğini vurguladı. Yargının, milli iradeye ve demokrasiye saygı göstererek, insan haklarını savunan bir yapı haline geldiği görüşünü paylaştı. Ayrıca, yargının bağımsızlığı sayesinde ülkeye gelen yabancı yatırımların artt