1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Sudan’daki Çatışmalar: Guterres’ten Global Eylem Çağı

Sudan’daki Çatışmalar: Guterres’ten Global Eylem Çağı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM Genel Sekreteri Guterres’in Sudan’daki Krizle İlgili Açıklamaları

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcülüğünden yapılan son açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri António Guterres, Sudan’daki devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Guterres, Sudan’da özellikle sivillere yönelik yapılan, hastaneleri, okulları ve yerinden edilme alanlarını hedef alan ayrımcı saldırıları güçlü bir şekilde kınadı. Açıklamasında, “Yıkıcı bir savaşın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Sudan, en büyük bedeli sivillerin ödediği sarsıcı boyutlarda bir krizin içinde kalmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, Sudan’daki çatışmaların dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin nedeni olduğu vurgulandı. Yaklaşık olarak 12 milyon kişinin evlerini terk ettiği ve 3,8 milyon insanın da komşu ülkelere sığındığı belirtildi. Ayrıca, 30 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu, bunların yaklaşık 25 milyonunun ise akut açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Sudan’da en az beş bölgede kıtlık tespit edilmiş durumda ve bu durumun daha da yayılacağına dair uyarılar yapıldı.

BM Genel Sekreteri, yardım çalışanlarının da saldırıya uğradığına dikkat çekerek, çatışmaların başlangıcından bu yana en az 90 yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Guterres, bu durumu eleştirerek hesap verebilirlik talep etti. Çatışmaların sona ermesi için “Dış destek ve silah akışı sona ermelidir.” çağrısında bulundu. Ayrıca, “Sivillerin korunmasını sağlamanın tek yolu, bu anlamsız çatışmayı sona erdirmektir.” dedi.

Açıklamada, “Dünya Sudan halkını unutmamalı” vurgusu yapıldı ve Guterres’in BM’nin özel temsilcisi Ramtane Lamamra’nın öncülüğündeki barış çabalarını desteklemeye kararlı olduğu aktarıldı.

Sudan’daki Çatışmaların Üç Yılı

Sudan’daki çatışmalar, 15 Nisan 2023 tarihinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlamış olup, 2023 itibarıyla 3. yılına girmiş durumda. BM tarafından dünya genelinde en büyük yerinden edilme krizine yol açan bu çatışmalar, Sudan’ın altyapısı, sağlık hizmetleri, eğitim ve ekonomi alanlarında ciddi zararlara neden oldu.

Son verilere göre, 11 milyondan fazla insan Sudan içerisinde yerinden edilirken, yaklaşık 4 milyon kişi de komşu ülkelere geçiş yaptı. Saklanan verilere göre, Sudan ordusu 23 aylık bir dönemin sonunda başkent Hartum’un büyük bir kısmını ele geçirirken, HDK da ülkenin batısındaki Darfur bölgesine yönelmiş durumda.

Darfur bölgesi, toplamda 5 eyaletten oluşmakta ve HDK, bu eyaletlerin 4’ünü kontrol altında bulunduruyor. Son eyalet olan Kuzey Darfur’un merkezi Faşir ise yaklaşık bir yıldır kuşatma altında. Ordunun ve müttefik güçlerin, şehri savunma çabaları devam ediyor.

Sudan’daki Çatışmalar: Guterres’ten Global Eylem Çağı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!