Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan ve uzun yıllar Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Sümeyye Kınalı, bu süreçte tanıştığı kuşkonmaz bitkisini Türkiye’nin İzmir iline bağlı Tire ilçesinde yetiştirmeye karar verdi. Üretime 3 yıl önce, ortağı Ömer Arinç ile birlikte, Eskioba Mahallesi’nde bulunan 80 dönümlük arazide başladılar.
Tire ilçesinde ilk defa üretilen kuşkonmaz, kuraklığa karşı dayanıklılığı ile ön plana çıkmakta. Hasat süreci ise İzmir İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Şahin’in katılımıyla resmen başlamış oldu. Üretici Sümeyye Kınalı, Ankara’da doğup büyüdüğünü belirterek, mezun olduktan sonra ABD’ye gittiğini ve orada kuşkonmaza dair bilgi edindiğini ifade etti. Kınalı, kuşkonmazın yurt dışında hem üretim hem de tüketiminin yaygın olduğunu vurgulayarak, Türkiye’ye döndükten sonra Tire’de kuşkonmaz üretimine girmeye karar verdiklerini aktardı.
“Yurt Dışı Piyasasına Ağırlık Veriyoruz”
Kınalı, Tire’nin toprak yapısı ve ikliminin kuşkonmaz yetiştiriciliği için son derece uygun olduğunu ifade etti. Kuşkonmazın üretiminin kolay olmasına rağmen özel ihtiyaçları olan bir sebze olduğunu dile getiren Kınalı, ilk 3 yıl boyunca hasat almadıklarını, bitkileri besleyip sulamak için zaman harcadıklarını belirtti. Üç yılın ardından, kuşkonmaz bitkisi 12 yıl boyunca hasat verme kapasitesine sahip. Bu sebzenin üretim süreci diğer sebzelerle karşılaştırıldığında daha fazla zorluk içermiyor. Ayrıca kuşkonmazın su ihtiyacının diğer sebzelere oranla daha az olduğunu da sözlerine ekledi.
Kınalı, en büyük hedeflerinin Türkiye’de kuşkonmaz tüketimini ve üretimini artırmak olduğunu ifade ederek, yurt dışı pazarına ağırlık vermeyi planladıklarını söyledi. Özellikle Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler hedef pazarlar arasında yer alıyor. Ürünlerinin kalitesi nedeniyle güzel geri dönüşler aldıklarını ve bu ülkelerle işbirliği yapmak için istekli olduklarını belirtti.
Ömer Arinç ise, mevcut 80 dekarlık alanı 300 dekara çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Normal şartlarda bu yıl ürün hasadı yapmayı düşünmediklerini belirten Arinç, toprak ve iklim koşullarının mükemmel olduğunu, bu yüzden beklenmedik bir başarı ile yaklaşık 5 ton ürün almayı planladıklarını ifade etti. Önümüzdeki yıl dekardan 1 ton ürün alma hedefleri olduğunu da ekledi. Kuşkonmazın az su tüketen bir bitki olduğunu belirten Arinç, tam verime geçtiklerinde ürünleri Almanya’ya ihraç etmeyi planladıklarını dile getirdi.
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ile Tire Tarım ve Orman Müdürü Eda Özden, sürekli olarak kadın ve genç üreticilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, az su ihtiyacı olan ürünlerin yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptılar.